Mleko mleku nierówne

Rodzaje mleka.
Jeżeli na hasło „mleko” do głowy przychodzi ci łaciata krowa, ewentualnie mleko sojowe, jest to oznaka, że o rodzajach tego napoju dostępnych na rynku wiesz jeszcze bardzo mało.

Mleko
Jedni mówią: „pić”, inni nakazują się go wystrzegać. Z jednej strony powstają kampanie zachęcające hasłami w stylu „Pij mleko - będziesz wielki”, z drugiej dietetycy przestrzegają przed picem mleka z kartonu. A co, jeśli zamiast tego dostępnego powszechnie w sklepach spożywczych, chcielibyśmy spróbować mleka z innego niż zwierzęce źródła? Wbrew pozorom mamy wiele możliwości.

Mleko sojowe
Chiński napój otrzymywany poprzez maczanie ziaren soi w wodzie. Jest nieco słodki w smaku. Ma niemal tyle samo protein, co mleko krowie, za to zawiera wiele związków obniżających poziom cholesterolu we krwi. W jego skład wchodzą np. aminokwasy, czy potas, a nie zawiera laktozy. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ci drudzy nie uważają go za dobry produkt, ponieważ soja często powoduje alergię pokarmową, jest ciężkostrawna i stanowi produkt najczęściej modyfikowany genetycznie.

Mleko migdałowe
Jest słodkie, kremowe, o lekkim orzechowym smaku. Wytwarzane jest z tzw. pasty migdałowej, ale można je również otrzymać domowym sposobem bezpośrednio z migdałów. Mleko to nie zawiera laktozy, kazeiny, ani cholesterolu. W swoim składzie ma natomiast m.in. sporą dawkę witaminy E, wapń, potas, fosfor, żelazo, witaminy A i D, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest ono odpowiednie dla cukrzyków i osób z problemami żołądkowymi.

Mleko owsiane
Jest bogate w błonnik i kwas foliowy. Ponadto zawiera całą masę witamin i minerałów, tyle wapnia ile mleko krowie i dużo żelaza. Polecane jest osobom z anemią i chorym na celiakię. Ma działanie uspokajające, hamuje rozwój komórek nowotworowych, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca. W smaku mleko owsiane jest wodniste, ale lekko słodkawe. Z łatwością można je otrzymać w domu z najzwyklejszych płatków owsianych.

Mleko ryżowe
Napój na bazie brązowego ryżu. Mleko ryżowe zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie, witaminy B i D, mało zaś ma wapnia i białka. Można znaleźć wiele przepisów na mleko ryżowe, od naturalnego po smakujące wanilią, czy dosładzane miodem lub syropem z agawy. Tradycyjne chińskie mleko ryżowe, nawet to dostępne komercyjnie, nie zawiera cukru. Jego zaletą jest to, że jest hipoalergiczne, stąd często podaje się je dzieciom.

Mleko kokosowe
Aromatyczny płyn w smaku kojarzący się z wiórkami kokosowymi. Chyba najbardziej dobroczynne dla organizmu. Występują w nim aminokwasy, witaminy i minerały, dzięki którym mleko m.in. zapobiega chorobom wątroby i osteoporozie, wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia prace układu immunologicznego. Jest niestety najbardziej kalorycznym mlekiem z powyższych. Podobnie jak w/w można je samodzielnie przygotować.

Jeżeli na jakiś czas chcemy zrezygnować z picia mleka kupowanego w sklepach spożywczych, śmiało możemy wypróbować mleko ryżowe, sojowe lub owsiane. Będą one doskonałą alternatywą dla mleka typu UHT, szczególnie, jeśli przygotujemy je same w domu.

Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat