Mleko
Jedni mówią: „pić”, inni nakazują się go wystrzegać. Z jednej strony powstają kampanie zachęcające hasłami w stylu „Pij mleko - będziesz wielki”, z drugiej dietetycy przestrzegają przed picem mleka z kartonu. A co, jeśli zamiast tego dostępnego powszechnie w sklepach spożywczych, chcielibyśmy spróbować mleka z innego niż zwierzęce źródła? Wbrew pozorom mamy wiele możliwości.
Mleko sojowe
Chiński napój otrzymywany poprzez maczanie ziaren soi w wodzie. Jest nieco słodki w smaku. Ma niemal tyle samo protein, co mleko krowie, za to zawiera wiele związków obniżających poziom cholesterolu we krwi. W jego skład wchodzą np. aminokwasy, czy potas, a nie zawiera laktozy. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ci drudzy nie uważają go za dobry produkt, ponieważ soja często powoduje alergię pokarmową, jest ciężkostrawna i stanowi produkt najczęściej modyfikowany genetycznie.
Mleko migdałowe
Jest słodkie, kremowe, o lekkim orzechowym smaku. Wytwarzane jest z tzw. pasty migdałowej, ale można je również otrzymać domowym sposobem bezpośrednio z migdałów. Mleko to nie zawiera laktozy, kazeiny, ani cholesterolu. W swoim składzie ma natomiast m.in. sporą dawkę witaminy E, wapń, potas, fosfor, żelazo, witaminy A i D, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest ono odpowiednie dla cukrzyków i osób z problemami żołądkowymi.
Mleko owsiane
Jest bogate w błonnik i kwas foliowy. Ponadto zawiera całą masę witamin i minerałów, tyle wapnia ile mleko krowie i dużo żelaza. Polecane jest osobom z anemią i chorym na celiakię. Ma działanie uspokajające, hamuje rozwój komórek nowotworowych, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca. W smaku mleko owsiane jest wodniste, ale lekko słodkawe. Z łatwością można je otrzymać w domu z najzwyklejszych płatków owsianych.
Mleko ryżowe
Napój na bazie brązowego ryżu. Mleko ryżowe zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie, witaminy B i D, mało zaś ma wapnia i białka. Można znaleźć wiele przepisów na mleko ryżowe, od naturalnego po smakujące wanilią, czy dosładzane miodem lub syropem z agawy. Tradycyjne chińskie mleko ryżowe, nawet to dostępne komercyjnie, nie zawiera cukru. Jego zaletą jest to, że jest hipoalergiczne, stąd często podaje się je dzieciom.
Mleko kokosowe
Aromatyczny płyn w smaku kojarzący się z wiórkami kokosowymi. Chyba najbardziej dobroczynne dla organizmu. Występują w nim aminokwasy, witaminy i minerały, dzięki którym mleko m.in. zapobiega chorobom wątroby i osteoporozie, wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia prace układu immunologicznego. Jest niestety najbardziej kalorycznym mlekiem z powyższych. Podobnie jak w/w można je samodzielnie przygotować.
Jeżeli na jakiś czas chcemy zrezygnować z picia mleka kupowanego w sklepach spożywczych, śmiało możemy wypróbować mleko ryżowe, sojowe lub owsiane. Będą one doskonałą alternatywą dla mleka typu UHT, szczególnie, jeśli przygotujemy je same w domu.
Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com