Należą do nich witaminy A, E, D, B1, B2, B3, B6, B12, beta-karoten i kwas foliowy oraz substancje mineralne: potas, wapń, fosfor, mangan, selen, krzem i żelazo.
Proszek z młodego jęczmienia bogaty jest w błonnik pokarmowy. Jeśli więc zaczniemy stosować go każdego dnia, stanie się sprzymierzeńcem w procesie odchudzania, bo wyreguluje trawienie i pozwoli zachować uczucie sytości na dłużej.
Zawartość chlorofilu sprawia, że organizm jest skutecznie chroniony przed wolnymi rodnikami, co z jednej strony ważne jest w profilaktyce nowotworów, a z drugiej – spowalnia procesy starzenia. Chlorofil potrafi także neutralizować toksyny, które dostają się do organizmu wraz z jedzeniem, używkami i szkodliwy wpływ środowiska zewnętrznego – działa więc oczyszczająco. Ponadto powaga utrzymać równowagę zasadowo-kwasową, a także skutecznie dotlenia organizm od wewnątrz. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Co więcej, chlorofil przyspiesza metabolizm tłuszczu i jest polecany osobom, które maja podwyższony poziom „złego” cholesterolu.
To także źródło witamin z grupy B. Z tego powodu szczególną uwagę powinni na niego zwrócić weganie i wegetarianie, którzy narażeni są na niedobory, zwłaszcza witaminy B12 i z reguły muszą ją suplementować.
Młody jęczmień dostarcza 5 razy więcej żelaza niż szpinak – warto po niego sięgnąć, zwłaszcza jeśli cierpimy na anemię. Dietetycy doradzają kobietom planującym ciążę wprowadzenie tego składnika do swojej codziennej diety.
Dodany koktajlu lub owsianki na śniadanie sprawi, że w dobrej kondycji przetrwamy cały dzień. Kolejna dawka wieczorem pomoże nam się zregenerować, wyciszyć i spokojnie zasnąć.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com