Młynek żarnowy - na jaki warto postawić?

Na jaki młynek żarnowy warto postawić?
Żarnowe młynki są bezkonkurencyjne w porównaniu z udarowymi młynkami wyposażonymi w ostrza. Nie nagrzewają kawy, mielą ją równomiernie i dokładnie, a do tego służą przez wiele lat.

Czasem producenci młynków do kawy udzielają na żarna nawet dożywotniej gwarancji, a to dużo mówi o ich jakości. Można się jednak zastanawiać jaki młynek żarnowy wybrać?

Żarnowe młynki są bezkonkurencyjne w porównaniu z udarowymi młynkami wyposażonymi w ostrza. Nie nagrzewają kawy, mielą ją równomiernie i dokładnie, a do tego służą przez wiele lat. Czasem producenci młynków do kawy udzielają na żarna nawet dożywotniej gwarancji, a to dużo mówi o ich jakości. Można się jednak zastanawiać jaki młynek żarnowy wybrać?

Młynek żarnowy ręczny czy elektryczny?

Ręczny młynek do kawy ma nie tylko niezaprzeczalny urok i ciekawy design. Jego zaletą jest wolnoobrotowe mielenie, które pozwala uzyskać idealnie, choć dość grubo, zmieloną kawę. To sprawia, że ręczny młynek docenią wielbiciele kawy parzonej we french pressie lub w kawiarce.

Elektryczny młynek żarnowy to z kolei odpowiedni wybór dla tych, którzy wolą mocniej zmielone ziarna, a więc chociażby dla miłośników espresso. Bez wątpienia młynki elektryczne są wygodniejsze, szybsze i pozwalają zmielić większą ilość kawy na raz. Ma to szczególne znaczenie dla licznych rodzin, a także w biurach i innych miejscach, gdzie kawoszy nie brakuje.

Żarna stalowe i ceramiczne

Jaki młynek do kawy żarnowy kupić? Jeśli priorytetem jest najwyższa jakość, to najlepiej postawić na młynki wyposażone w żarna stalowe, jak choćby ręczny młynek Timemore Slim czy Kazak Tura albo elektryczny młynek ze stalowymi żarnami, taki jak Baratza Sette 270. Chcąc znaleźć kompromis pomiędzy dobrą jakością, a przystępną ceną można postawić na żarna ceramiczne, wybierając takie młynki jak ręczny młynek ceramiczny Hario Skerton PRO czy też Zassenhaus Buenos Aires. Pomocny ranking młynków do kawy znajdziesz na www.coffeebrew.pl.

Oczywiście trzeba się liczyć z tym, że żarna stalowe są w mniejszym stopniu podatne na uszkodzenia, generują mniej pyłu i mielą kawę w możliwie najbardziej dokładny sposób. Dlatego to właśnie stalowe żarna są wykorzystywane w niemal wszystkich młynkach elektrycznych, również w profesjonalnych urządzeniach do mielenia i parzenia kawy, takich jak modele marki DIP przeznaczone do sklepów i palarni kawy.

Żarna ceramiczne, a tym bardziej stalowe pozwolą zachować niepowtarzalny smak i aromat kawy. Ale nie tylko one decydują o jakości pracy urządzenia. Dlatego warto też zwracać uwagę na jego obudowę, wygodę użytkowania, moc, szybkość obrotów, wydajność czy też zakres regulacji grubości mielenia. Nie mniej ważny jest design, rozmiar młynka, mobilność i cały szereg innych cech. Pewne jest, że inwestycja w doskonałej jakości młynek wyposażonego w stalowe żarna będzie procentować przez lata, ciesząc każdego miłośnika kawy fantastycznym aromatem i głębokim smakiem napoju.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat