Mniszek z boczkiem pancetta i cydrem

Przepis na mniszek z boczkiem pancetta i cydrem.
Przepis kulinarny z kuchni Anny Olson.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 90g boczku pancetta, w plasterkach
  • 2 szalotki, pokrojone
  • 1 pęczek mniszku, umyte i posiekane
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku
  • ¾ szklanki jabłkowego cydru
  • ¼ szklanki rodzynek
  • Sól i pieprz


Przygotowanie
:

  1. W dużym, żeliwnym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Pokrój w paski boczek pancettai podsmażaj aż będzie chrupiący. Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia. Odlej dwie łyżki tłuszczu z garnka. Dodaj szalotki i podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj mniszek, tymianeki wymieszaj. Wlej cydr jabłkowy razem z rodzynkami. Gotuj przez około 5 minut.
  2. Dopraw do smaku i podawaj gorące. Danie można przygotować wczesniej i przed podaniem podgrzać.


Fot. Polsat Food Network
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat