Mniszek z boczkiem pancetta i cydrem
Przepis kulinarny z kuchni Anny Olson.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 90g boczku pancetta, w plasterkach
- 2 szalotki, pokrojone
- 1 pęczek mniszku, umyte i posiekane
- 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku
- ¾ szklanki jabłkowego cydru
- ¼ szklanki rodzynek
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- W dużym, żeliwnym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Pokrój w paski boczek pancettai podsmażaj aż będzie chrupiący. Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia. Odlej dwie łyżki tłuszczu z garnka. Dodaj szalotki i podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj mniszek, tymianeki wymieszaj. Wlej cydr jabłkowy razem z rodzynkami. Gotuj przez około 5 minut.
- Dopraw do smaku i podawaj gorące. Danie można przygotować wczesniej i przed podaniem podgrzać.
Fot. Polsat Food Network
IP