Moda na matchę

Matcha - nowa moda.
Matcha to napój, który obecnie znów wraca na tapetę. Celebryci coraz częściej wpisują ją w swoje stałe menu, a inni idą ich śladem.

Matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata. Ma ona wiele prozdrowotnych właściwości, w tym działanie odprężające, oczyszczające i odchudzające. I choć nie jest to remedium na wszystkie dolegliwości, to jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie jest niezaprzeczalny. Naładowana jest dużą ilością antyoksydantów i przeciwutleniaczy, które zapobiegają nadciśnieniu czy cukrzycy. Pijąc regularnie matchę można też obniżyć zły cholesterol, a podwyższyć dobry. Tych pozytywnych aspektów jest znacznie więcej, ale najważniejsze, że pijąc matchę, tylko zyskujemy. Warto jedynie pamiętać, by nie pić jej wieczorem, bo wysoka zawartość teiny daje silne działanie pobudzające i może nie pozwolić nam zasnąć.

Dobroczynne właściwości matchy są na Dalekim Wschodzie cenione od dawna. Obecnie tym zielonym proszkiem interesują się również Polacy. Matcha Tea Latte można było dostać w popularnym Starbucksie, a obecnie serwuje się ją w wielu kawiarniach, również w wersji ceremonialnej, czyli bez dodatków. Wyszedł z nią niedawno nawet zestaw Maty w McDonaldzie.

Na Zachodzie jej smak nie każdemu odpowiada, ponieważ jak to określają niektórzy, jest on „trawiasty”. Dlatego bardzo wiele osób wybiera wersję z mlekiem, a wtedy zazwyczaj od razu dodaje się cukier. Zawsze możemy zaznaczyć, że nie chcemy wersji słodzonej, ale niektóre lokale kupują już gotową mieszankę tego produktu z cukrem.

Warto też zwrócić uwagę, że nie wszędzie serwuje się matchę z najwyżej półki, co też może wpływać na jej właściwości czy smak. Prawdziwa i najlepsza matcha jest stosunkowo droga, bo to towar luksusowy, a więc nie ma co liczyć, że dostaniemy ją za małe pieniądze. Oczywiście nie znaczy to, że musimy wydać bardzo dużo, by kupić dobry produkt i w domowym zaciszu cieszyć się tym napojem. Jednak bardzo niska cena powinna wzbudzić nasze wątpliwości. Cena zależy z reguły od przeznaczenia, ale generalnie na rynku możemy spotkać się ze sporą różnorodnością jakości, jak i ceny tej herbaty.

Tańsza matcha, określana kulinarną, jest gorszej jakości produktem, który używa się np., do wypieków. Najdroższa nazywana jest ceremonialną i w Japonii służy do ceremonii herbacianej. Tutaj warto wyjaśnić nieco kwestię pochodzenia matchy. Choć obecnie określa się ją jako japońską sproszkowaną herbatę, to de facto przybyła ona do Japonii z Chin, jak zresztą sama herbata. Natomiast na rynku możemy zakupić zarówno matchę chińską jak i japońską, bo oba kraje są jej producentem.

Podsumowując, warto pić matchę, najlepiej czystą, bez dodatków, by móc w pełni korzystać z jej dobroczynnych składników.

Izabela Guszkowska
(izabela.guszkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat