Moskole, kwaśnica, bombolki

Moskole z podhalańskim sosem grzybowym - przepis kulinarny.
Podhale to jeden z najbardziej malowniczych regionów Polski. Kulinarne tradycje krainy u podnóża Tatr są prawdziwą pochwałą prostoty i lokalnych wyrobów.

Czy słyszeliście o najbardziej charakterystycznych potrawach tej górzystej krainy?

Nabiał, ziemniaki i kapusta – to jedne z głównych składników, które królują w podhalańskich kuchniach. Mało skomplikowane potrawy powstawały na Podhalu wyłącznie z lokalnych produktów – przeważnie wyprodukowanych we własnych gospodarstwach. Posiłki, które przygotowywali mieszkańcy były sycące i dość tłuste, , ponieważ właśnie takiej diety wymagał surowy, górski klimat. Dziś coraz trudniej znaleźć restauracje serwujące tradycyjne podhalańskie potrawy – niektórzy uważają, że pod wpływem turystyki kulinarne zwyczaje tego regionu zanikają. Jednak tę wyjątkową i smakowitą podróż można bez problemu odbyć we własnej kuchni. Oto jedne z najsłynniejszych potraw z Podhala.

Kwaśnica czy kapuśniak?
Zupa, którą bardzo często mylimy z kapuśniakiem, choć w zasadzie niewiele mają ze sobą wspólnego. Kwaśnica może występować w kilku wersjach, które różnią się między sobą głównym składnikiem wywaru. W podstawowej wersji bazą jest kiszona kapusta – nie stosuje się w niej dodatkowych warzyw. Druga, bardziej urozmaicona wersja powstaje w oparciu o wywar z baraniny. Tradycyjną kwaśnicę serwuje się z pieczywem lub z ziemniakami.

Moskole – przepyszne placki z ziemniaków
Kolejną słynną pozycją z podhalańskiego menu są moskole, czyli placuszki z ugotowanych ziemniaków, mąki, wody, jajka i soli. Po przygotowaniu tradycyjnej masy, uformowane placuszki piecze się na blasze. Moskole podawane są z aromatycznym masłem czosnkowym oraz z oscypkiem, z którego oczywiście słynie ta część naszego kraju.

Podhalański odpowiednik włoskich gnocchi
Tradycyjne danie Podhala, które bardzo trudno znaleźć w karcie jakiejkolwiek restauracji w Zakopanem – hałuski. To kolejny przysmak wykonywany z masy ziemniaczanej. Na stołach pojawiają się w towarzystwie skwarków, owczego sera oraz podgrzanego mleka. Co ciekawe, chociaż ich nazwa brzmi podobnie do słowackich halušków, nie są tym samym daniem. Bardzo podobną recepturę mają także słynne włoskie „kluseczki” – gnocchi. Sprawdzony przepis na hałuski i inne, tradycyjne dania z Podhala znaleźć można w kolekcji przepisów „Kuchnia Podhala” na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie wielofunkcyjne Thermomix®. Receptury, wśród których znajdziemy zupy, dania główne, przekąski i desery, pomogą wybrać się w kulinarną podróż do górzystego regionu południowej Polski.

Bombolki, czyli podhalański deser
Pora na gratkę dla fanów deserów. Bombolki to puszyste kluski drożdżowe, które po upieczeniu przybierają zachęcający, złoty kolor. Tradycyjnie serwuje się je z miodem oraz z masłem, dzięki czemu dosłownie rozpływają się w ustach. Jeżeli tylko wybieracie się na letnie wędrówki po Tatrach, rozglądajcie się za przepysznymi bombolkami – z całą pewnością pozwolą Wam utrzymać energię na odpowiednim poziomie.

Moskole z podhalańskim sosem grzybowym (TM6, TM5)

 55 min.  2 godz. 40 min.  Średni  4 porcje  na 1 porcję: Wartość kaloryczna 2585.9 kJ, Wartość kaloryczna 617.6 kcal, Białko 21.8 g, Węglowodany 95.8 g, Tłuszcz 15.2 g, Tłuszcze nasycone 5.1 g, Błonnik 9 g, Sód 1447.8 mg

Składniki

Moskole

  • 50 g świeżego sera owczego (bundzu), pokrojonego na kawałki lub 50 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 600 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 1¼ łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni, blatu i deski

Sos podhalańskie runo

  • 50 g borowików, suszonych lub 50 g grzybów, suszonych
  • 500 g wody
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oleju
  • 150 g rydzów, świeżych, pokrojonych na kawałki lub 150 g rydzów, mrożonych, odsączonych z nadmiaru wody
  • 100 g kurek, świeżych, pokrojonych na kawałki lub 100 g kurek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, odsączonych z nadmiaru wody
  • 50 g cytrynówki
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka tymianku, świeżego, tylko liście lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 szczypta czosnku niedźwiedziego, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼-½ łyżeczki soli

Przydatne przybory kuchenne

  • patelnia, miska

Części Thermomixa

  • miarka, koszyczek, kopystka

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix

Moskole

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 1 godz.). Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ostudzone ziemniaki, rozdrobnić 15 s/obr. 3.
  4. Dodać jajko, sól i mąkę, przemieszać kopystką, następnie wyrobić Ciasto /20 s. Przełożyć na oprószony mąką blat. Z masy uformować wałek, podzielić go na 8 równych kawałków i oprószonymi mąką dłońmi uformować placki o grubości ok. 1 cm. Placki układać na oprószonej mąką desce, odstawić (patrz wskazówka).
  5. Na kuchence rozgrzać patelnię, układać na niej moskole i piec na suchej patelni na średniej mocy palnika 2-4 min z każdej strony. Upieczone moskole układać na talerzu, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Sos podhalańskie runo

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej borowiki i 300 g wody, odstawić na 30 min, następnie odsączyć za pomocą koszyczka, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć odsączone borowiki i cebulę, dodać olej, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać rydze i kurki, dusić 10 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać cytrynówkę, pozostałe 200 g wody i koncentrat bulionu warzywnego, gotować 10 min/100°C//obr. 2.
  5. Dodać śmietanę, tymianek, czosnek niedźwiedzi, pieprz i sól, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
  6. Moskole podawać z sosem grzybowym posypanym rozdrobnionym wcześniej serem.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Moskole

  1. Posiekać ser, a następnie schować do lodówki aż do momentu podania.
  2. Ugotować ziemniaki na parze, a następnie odstawić do całkowitego ostudzenia.
  3. Do naczynia włożyć ostudzone ziemniaki, a następnie je rozdrobnić.
  4. Dodać jajko, sól i mąkę, przemieszać, a następnie wyrobić ciasto. Przełożyć na oprószony mąką blat. Z masy uformować wałek, podzielić go na 8 równych kawałków i oprószonymi mąką dłońmi uformować placki o grubości ok. 1 cm. Placki układać na oprószonej mąką desce, odstawić (patrz wskazówka).
  5. Na kuchence rozgrzać patelnię, układać na niej moskole i piec na suchej patelni na średniej mocy palnika 2-4 min z każdej strony. Upieczone moskole układać na talerzu, odstawić.

Sos podhalańskie runo

  1. Odważyć borowiki i 300 g wody, odstawić na 30 min, następnie odsączyć, odstawić.
  2. Do naczynia włożyć odsączone borowiki i cebulę, dodać olej, rozdrobnić.
  3. Dodać rydze i kurki, a następnie dusić na patelni przez ok. 10 minut. Przełożyć do garnka.
  4. Dodać cytrynówkę, pozostałe 200 g wody i koncentrat bulionu warzywnego, gotować przez 10 minut.
  5. Dodać śmietanę, tymianek, czosnek niedźwiedzi, pieprz i sól, gotować przez 5 minut.
  6. Moskole podawać z sosem grzybowym posypanym rozdrobnionym wcześniej serem.

Wskazówka

  • Moskole to podhalańskie placki przygotowane z mączystych odmian ziemniaków (tzw. typ C, np. Bryza, Gracja, Ibis), mąki pszennej oraz jajka (w niektórych przepisach). Masa na moskole przygotowana z ziemniaków innych typów kulinarnych nie uda się. Ziemniaki do moskoli można ugotować dzień wcześniej (punkt 2.).
  • punkcie 4. można odstawić moskole na 3-4 godz. na oprószonej mąką desce do podsuszenia, aby ciasto odpoczęło.

Wariant

  • W punkcie 8. rydze można zastąpić taką samą ilością boczniaków lub grzybów shimeji. Rydze i kurki można również zastąpić mieszanką świeżych grzybów leśnych w różnych proporcjach.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat