Dalgona coffe cold (mrożona kawa po koreańsku) (TM6, TM5)
5 min. 10 min. Łatwy 2 porcje na 1 porcję: Wartość kaloryczna 524 kJ, Wartość kaloryczna 130 kcal, Białko 6 g, Węglowodany 20 g, Tłuszcz 3 g, Tłuszcze nasycone 2 g, Sód 77 mg
Składniki
- 6-8 kostek lodu
- mleko, do napełnienia szklanek
- 10 g kawy rozpuszczalnej, granulowanej lub w proszku (patrz wskazówka)
- 25 g cukru
- 30 g gorącej wody
Przydatne przybory kuchenne
Części Thermomixa
Przygotowanie w urządzeniu Thermomix:
- Do 2 wysokich szklanek włożyć po 3-4 kostki lodu, uzupełnić mlekiem, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni od krawędzi szklanek, odstawić (patrz wskazówka).
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać równomiernie wokół motylka kawę rozpuszczalną i cukier, dodać wodę, ubijać 2 min/obr. 4. Zdjąć motylek. Piankę kawową przełożyć na mleko z lodem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, spożywać po wymieszaniu obu warstw.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
- Do 2 wysokich szklanek włożyć po 3-4 kostki lodu, uzupełnić mlekiem, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni od krawędzi szklanek, odstawić (patrz wskazówka).
- Do naczynia wsypać równomiernie dookoła kawę rozpuszczalną i cukier, dodać wodę, ubijać. Piankę kawową przełożyć na mleko z lodem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, spożywać po wymieszaniu obu warstw.
Wskazówka
- Nie należy zastępować kawy rozpuszczalnej tradycyjnie zmielonymi ziarnami kawy, ponieważ nie posiadają one właściwości, dzięki którym powstanie sztywna, ubita pianka z kawy.
- Do przygotowania napoju można użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu lub w przypadku diety z wyłączeniem laktozy - napoju roślinnego np. ryżowego, migdałowego, owsianego.
Wariant
- Aby przygotować podwójną porcję kawy, należy po założeniu motylka do naczynia miksującego wsypać 15 g kawy rozpuszczalnej i 35 g cukru, dodać 50 g wody, ubijać 2 min/obr. 4. Piankę kawową przełożyć na mleko w 4 szklankach.
- Aby uzyskać mocniejszą i intensywniejszą w smaku kawę, szklanki napełnić mlekiem do ½ wysokości, a pozostałą przestrzeń uzupełnić pianką z ubitej kawy.
- Piankę kawową można również wykorzystać do dekoracji deserów lub lodów.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa