Mrożona kawa na letnie upały

Dalgona coffe cold (mrożona kawa po koreańsku) - przepis.
Jak przygotować kawę mrożoną?

Dalgona coffe cold (mrożona kawa po koreańsku) (TM6, TM5)

 5 min.  10 min.  Łatwy  2 porcje  na 1 porcję: Wartość kaloryczna 524 kJ, Wartość kaloryczna 130 kcal, Białko 6 g, Węglowodany 20 g, Tłuszcz 3 g, Tłuszcze nasycone 2 g, Sód 77 mg

Składniki

  • 6-8 kostek lodu
  • mleko, do napełnienia szklanek
  • 10 g kawy rozpuszczalnej, granulowanej lub w proszku (patrz wskazówka)
  • 25 g cukru
  • 30 g gorącej wody

Przydatne przybory kuchenne

  • 2 wysokie szklanki

Części Thermomixa

  • motylek, miarka

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix:

  1. Do 2 wysokich szklanek włożyć po 3-4 kostki lodu, uzupełnić mlekiem, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni od krawędzi szklanek, odstawić (patrz wskazówka).
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać równomiernie wokół motylka kawę rozpuszczalną i cukier, dodać wodę, ubijać 2 min/obr. 4. Zdjąć motylek. Piankę kawową przełożyć na mleko z lodem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, spożywać po wymieszaniu obu warstw.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

  1. Do 2 wysokich szklanek włożyć po 3-4 kostki lodu, uzupełnić mlekiem, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni od krawędzi szklanek, odstawić (patrz wskazówka).
  2. Do naczynia wsypać równomiernie dookoła kawę rozpuszczalną i cukier, dodać wodę, ubijać. Piankę kawową przełożyć na mleko z lodem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, spożywać po wymieszaniu obu warstw.

Wskazówka

  • Nie należy zastępować kawy rozpuszczalnej tradycyjnie zmielonymi ziarnami kawy, ponieważ nie posiadają one właściwości, dzięki którym powstanie sztywna, ubita pianka z kawy.
  • Do przygotowania napoju można użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu lub w przypadku diety z wyłączeniem laktozy - napoju roślinnego np. ryżowego, migdałowego, owsianego.

Wariant

  • Aby przygotować podwójną porcję kawy, należy po założeniu motylka do naczynia miksującego wsypać 15 g kawy rozpuszczalnej i 35 g cukru, dodać 50 g wody, ubijać 2 min/obr. 4. Piankę kawową przełożyć na mleko w 4 szklankach.
  • Aby uzyskać mocniejszą i intensywniejszą w smaku kawę, szklanki napełnić mlekiem do ½ wysokości, a pozostałą przestrzeń uzupełnić pianką z ubitej kawy.
  • Piankę kawową można również wykorzystać do dekoracji deserów lub lodów.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat