Mrożonki są cool!

Opublikowano: 2019-07-10
Woreczki na mrożonki freezer bags Paclan.
Do mrożenia owoców i warzyw nie trzeba dzisiaj chyba nikogo specjalnie przekonywać. Zamrażanie jest jedną z najlepszych metod ich przechowywania.

Warto jednak ciągle mówić o tym, w jaki sposób przygotowywać własne mrożonki. Jak długo i w czym przechowywać jedzenie w zamrażarce?

Lato to wspaniały czas dla smakoszy. Z każdym dniem pojawiają się kolejne sezonowe warzywa i owoce. Wszystko jest świeże i pachnące. Niestety, okres zbiorów – tak jak lato – mija szybko. Dlatego czas obfitości w naturze warto w pełni wykorzystać i… zrobić mrożonki. Dzięki nim, choć już będzie po sezonie, ciągle będziemy mogli się cieszyć ulubionymi smakami. W dodatku zamrożone owoce i warzywa – w porównaniu z innymi rodzajami przetworów, np. wekami – zachowają większość składników odżywczych.

„Mrożenie świeżych owoców, warzyw i ziół niesie ze sobą wiele korzyści. To doskonały i praktyczny sposób na to, aby zawsze mieć pod ręką zieloną natkę pietruszki czy składniki na zupę jarzynową. Poza tym owoce i warzywa zakupione w sezonie są najświeższe, najsmaczniejsze i zarazem najtańsze. Korzystajmy z tego! A do mrożenia użyjmy najnowszych, mrozoodpornych i praktycznych freezer bags – woreczków na mrożonki marki Paclan o pojemności jednego, dwóch lub sześciu litrów” – zachęca Marta Krokowicz, Marketing Manager marki Paclan.

Owocowo-warzywne zapasy to ważny element naszej „zimowej” diety. Mrożenie produktów roślinnych jest zdecydowanie lepsze niż suszenie czy konserwowanie. Głównie dlatego, że najlepiej chroni dary natury przed utratą cennych witamin. Przygotowywanie posiłków na bazie mrożonek jest więc szczególnie zalecane – m.in. przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – zwłaszcza w porze jesienno-zimowej, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw.

No to mrozimy!
Domowe mrożonki mają jeszcze tę zaletę, że dokładnie wiemy, co trafia do naszych woreczków i pudełek. Sami selekcjonujemy owoce i wybieramy warzywa. Jeśli jednak nie chcemy, aby nasza praca, jak i zgromadzone dobrodziejstwa natury poszły na marne, przed włożeniem ich do zamrażarki pamiętajmy o kilku dobrych zasadach mrożenia produktów.

Po pierwsze – temperatura mrożenia
Warzywa, owoce, zioła zamrażamy w temperaturze -18˚C. Taką temperaturę mają z reguły większe zamrażarki. W tych mniejszych, umieszczonych w niewielkich domowych lodówkach, temperatura zazwyczaj nie spada poniżej - 6˚C. Zwróćmy na to uwagę, ponieważ temperatura mrożenia ma wpływ na to, jak długo będziemy mogli przechowywać mrożonki. Dbajmy też o to, aby ich często nie wykładać, nie przesypywać, ponieważ takie zabiegi nie sprzyjają mrożonym owocom, ziołom a już szczególnie warzywom liściastym takim, jak szpinak czy jarmuż. W ten sposób możemy niechcący doprowadzić do częściowego rozmrożenia produktów. Lepiej podzielić je – jeszcze przed włożeniem do zamrażarki – na zróżnicowane porcje. Na przykład do woreczka na mrożonki freezer bags marki Paclan o pojemności 1l możemy włożyć owocową mieszankę na jeden koktajl, a do 2-litrowego – warzywną bazę na pyszną zupę dla całej rodziny.

Po drugie – dobre, mrozoodporne opakowania
Najczęściej do mrożenia owoców i warzyw używamy woreczków, ponieważ dzięki temu zyskujemy w zamrażarce więcej miejsca i nie schładzamy powietrza. Wybierajmy jednak tylko takie woreczki, które – tak jak freezer bags woreczki na mrożonki marki Paclan – są mrozoodporne i trwałe. W przeciwnym razie może się zdarzyć, że nasze mrożone zapasy rozsypią się po zamrażalniku. Zwykłe woreczki nie są odporne na długotrwałe działania niskiej temperatury.

„Nasza nowość – woreczki freezer bags są nie tylko wytrzymałe. Są przede wszystkim przeznaczone do kontaktu z żywnością. Dlatego mrożenie w nich warzyw, owoców, ale też pieczywa, mięsa i ryb jest bezpieczne. Poza tym używanie ich znacznie wydłuża okres przydatności produktów do spożycia, a także zapobiega przenikaniu zapachów” – podkreśla Marta Krokowicz.

Zaletą najnowszych woreczków na mrożonki jest również to, że mają pole do opisu zamrażanego produktu oraz elastyczne klipsy, które umożliwiają szczelne zamknięcie torebki.

Po trzecie – mycie i blanszowanie
Do mrożenia wybierajmy tylko dojrzałe i świeże owoce i warzywa. W przypadku owoców, poza umyciem i osuszeniem, należy też pamiętać o ich odszypułkowaniu. Większość warzyw z kolei przed zamrożeniem należy zblanszować. Przy blanszowaniu zanurzamy warzywa we wrzątku na nie dłużej niż 1-2 minuty, a następnie przelewamy lodowatą wodą i studzimy. Dzięki temu warzywa zachowują aromat i barwę, są też łatwiejsze w obróbce po rozmrożeniu. Ponadto pozbywamy się w ten sposób wielu chemicznych zanieczyszczeń.

Jakie warzywa powinniśmy blanszować? Takie, jak: brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, marchew, por, groszek cukrowy i zielony, kalarepa, marchewka, bób, buraki i botwinka, szparagi, szpinak. Nie musimy blanszować dyni, cukinii, bakłażana, cebuli, pieczarek oraz ziół.

Mrozimy, ale na kilka miesięcy – nie na lata
Dobrze przygotowane mrożonki możemy przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy – a nawet przez cały rok, jeśli trzymamy je w temperaturze poniżej -18˚C. Dotyczy to między innymi takich owoców jak: maliny, czarne jagody, żurawina, truskawki, porzeczki (wszystkie odmiany), wiśnie oraz warzyw takich, jak: bób, zielony groszek, cukinia, papryka, dynia, szpinak. Warzywa korzeniowe – tj. marchewkę, pietruszkę, seler, buraki, pasternak – zaleca się przechowywać krócej – do 9 miesięcy, a zioła – najwyżej do 6 miesięcy.

Zdecydowanie nie powinniśmy przetrzymywać ich zbyt długo, dlatego warto mrożone zapasy opisywać. Umieszczać w widocznym miejscu datę przydatności do spożycia lub datę pakowania. Przy czym zamiast karteczek – wkładanych do środka do woreczków – lepiej wybierzmy woreczki na mrożonki freezer bags marki Paclan, które mają specjalne pole do opisu produktu.

Sezon na świeże owoce, warzywa i zioła w pełni. Zbierajmy je, kupujmy i zamrażajmy: w całości, w formie puree, pokrojone, zmieszane, w porcjach dużych lub małych. Za kilka tygodni lub miesięcy będą, jak znalazł.

CENY PRODUKTU

  • Woreczki na mrożonki freezer bags Paclan, pojemność 1l, www.paclan.pl, cena 3,50 zł
  • Woreczki na mrożonki freezer bags Paclan, pojemność 3l, www.paclan.pl, cena 4,00 zł
  • Woreczki na mrożonki freezer bags Paclan, pojemność 6l, www.paclan.pl, cena 4,20 zł

Fot. Paclan
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat