Mtsvadi czyli gruziński szaszłyk

Przepis na Mtsvadi czyli gruziński szaszłyk.
Zbliża się majówka a Ty nie masz planów wyjazdowych? Spędzasz weekend w rodzinnym gronie na działce za miastem? Jeśli myślisz o zorganizowaniu grilla doskonale się składa!

Mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na pyszne gruzińskie danie, które zaskoczy Twoich bliskich.

Mtsvadi czyli gruziński szaszłyk

Składniki:

  • 2 kg wieprzowiny, cielęciny, baraniny
  • 4 cebule
  • 0,5l soku z granatów
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku
  • suszone przyprawy (Khmeli suneli)


Sposób przygotowania
Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości a cebule w pierścienie. W misce połącz ze sobą oba składniki i posyp suszonymi przyprawami, pieprzem i solą. Wlej sok z granatów, dwie łyżki oleju i wymieszaj. Dużym talerzem przykryj przyprawione mięso i odstaw do lodówki na 24 godziny. Następne nadziej zamarynowane mięso na patyczki do szaszłyków i grilluj (patyczki warto wcześniej namoczyć w wodzie wtedy się nie palą). Doglądaj czy od ściekającego tłuszczu nie wznieca się ogień. Przygotowane mięso najlepiej podawać z czerwonym wytrawnym winem Marani Pirosmani.

Fot. Marani
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat