Wytrawne muffinki z parówkami
Składniki (na 12 osób)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem. Na niewielkiej ilości oleju przesmażyć dymkę. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać pokrojone w kostkę parówki, dymkę i starty ser żółty. Wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, a następnie zmiksować je z mlekiem i musztardą. Masę jajeczną i roztopione masło wlać do składników drugim naczyniu. Szybko wymieszać (masa powinno być grudkowata). Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut. Przed wyjęciem z piecyka należy sprawdzić, czy wkłuty w środek muffinki patyczek wychodzi suchy. Muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Następnie babeczki delikatnie wyjąć na metalową kratkę do wystudzenia.
Fot. SOKOŁÓW
Informacja prasowa