Muffinki w wytrawnej odsłonie

Wytrawne muffinki z parówkami - przepis kulinarny.
Muffinki to idealna przekąska na karnawałowe przyjęcie.

Wytrawne muffinki z parówkami

Składniki (na 12 osób)

  • 1 opakowanie parówek Sokoliki
  • 3 posiekane dymki
  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 125 g startego sera cheddar
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • olej do smażenia
  • 12 papilotek lub masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem. Na niewielkiej ilości oleju przesmażyć dymkę. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać pokrojone w kostkę parówki, dymkę i starty ser żółty. Wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, a następnie zmiksować je z mlekiem i musztardą. Masę jajeczną i roztopione masło wlać do składników drugim naczyniu. Szybko wymieszać (masa powinno być grudkowata).  Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut. Przed wyjęciem z piecyka należy sprawdzić, czy wkłuty w środek muffinki patyczek wychodzi suchy. Muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Następnie babeczki delikatnie wyjąć na metalową kratkę do wystudzenia.

  • Parówki Sokoliki – ok. 3 zł (140 g)
  • Kabanoski wieprzowe Sokoliki z dodatkiem cielęciny – ok. 4 zł (75 g)

Fot. SOKOŁÓW
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat