Mule po tajsku
Przepis na tajskie mule.
Składniki:
- 1 kg małży
- pasta czerwonego curry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru pokrojony w słupki
- puszka mleczka kokosowego
- papryczka chili
- cukier brązowy
- limonka
- pół kieliszka białego wytrawnego wina
- kolendra
Przygotowanie:
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przez minutę łyżkę stołową pasty curry.
- Następnie dodaj cebulę, czosnek, chili, imbir i smaż przez 3 minuty.
- Dodaj mule, podlej winem i mleczkiem kokosowym.
- Przykryj i gotuj około 15 minut.
- Pod sam koniec gotowania dosmacz sokiem z limonki i cukrem brązowym.
- Podaj z kolendrą i bagietką do maczania w sosiku.
Smacznego!
Agnieszka Brewka
(agnieszka.brewka@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com