W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Mus mascarpone z czarnuszką

Opublikowano: 2017-08-02
Przepis na mus mascarpone z czarnuszką.
Danie przygotowane podczas Trendy Kolacji w ramach programu Szef dla Szefów MAKRO

Składniki:

  • Mascarpone 400 gram
  • Wanilia laska 1 szt
  • Śmietana 36% 100 ml
  • Agar 1 łyżeczka
  • Gryka ekspandowana 50 gram
  • Amarantus ekspandowany 50 gram
  • Mąka kukurydziana 50 gram
  • Miód gryczany 50 gram
  • Jaglanka ekspandowana 50 gram
  • Musli 50 gram
  • Masło 100 gram
  • Dżem z rokitnika 100 gram
  • Cydr 200 ml
  • Czarnuszka do dekoracji
  • Dekoracje z czekolady belgijskiej 10 szt


Sposób przygotowania:
Mascarpone, miód, śmietanę, ziarna wanilii i agar łączymy w robocie kuchennym tak, by powstała jednolita masa. Następnie przekładamy ją na blachę, równomiernie rozsmarowując. Z ekspandowanych zbóż, musli i masła przygotowujemy ciasteczka, mieszając zboże z roztopionym masłem i susząc na pergaminie w piekarniku. Z dżemu z rokitnika i zredukowanego cydru przygotowujemy sos o jednolitej gęstej konsystencji. Dekorujemy dekoracjami z czekolady belgijskiej.

Ilustracja trendu: Narracyjność jedzenia
Autor: Michał Grzywacz, Szef Kuchni Hali MAKRO nr 1 w Warszawie




Społeczność
Reklama