Musaka z bakłażanem

Przepis na musakę z bakłażanem.
Przepis na musakę z bakłażanem.

Składniki

Farsz:

  • 1/2kg mięsa mielonego wołowego lub indyczego
  • karton sosu pomidorowego (passata)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżka oregano
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • oliwa z oliwek
  • 2 średnie bakłażany
  • 30 dag sera mozzarella


Sos beszamelowy:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz


Wykonanie

  1. Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu. Należy uważać aby nie przypalić czosnku.
  2. Dodajemy mięso i mieszamy dokładnie by się rozdrobniło i przyrumieniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy, wino, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  3. Całość dusimy pod przykryciem około 10 min czasami mieszając.
  4. Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie plastry.
  5. Patelnię grillową rozgrzewamy, polewamy oliwą i smażymy plastry bakłażana z każdej strony aż się zarumienią.
  6. Ser mozzarella ścieramy na najgrubszej tarce lub rozdrabniamy nożem.
  7. W przygotowane naczynie żaroodporne wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, następnie wlewamy sos mięsno-pomidorowy, po czym znowu bakłażan, sos i na koniec ponownie bakłażan.
  8. Następnie przygotowujemy  beszamel. W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając całość.
  9. Gotujemy to razem i dodajemy pomału mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki.
  10. Dodajemy sól i pieprz, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.
  11. Na koniec całość posypujemy startym serem mozzarella i przykrywamy folią aluminiową.
  12. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy  całość przez 30 minut.
  13. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni.


Smacznego!

Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat