Musztardowe przekąski na zimowe wieczory

Musztardowe przepisy kulinarne.
Musztarda jest doskonałym dodatkiem do zimowych dań, a dzięki jej różnym wariantom możemy urozmaicić nasze ulubione przekąski. W zależności od tego na jaki smak mamy ochotę – możemy wykorzystać zarówno delikatniejszą, jak i ostrzejszą wersję.

Przygotowanie smacznych przekąsek na zimowe wieczory nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni. Wystarczy, że zaopatrzymy się w znaną od lat Musztardę Kielecką, która podkreśli smak ulubionych dań. Dzięki nim łatwa przekąska stanie się jedyna w swoim rodzaju, ponieważ „prostota tkwi w szczegółach”! Poniżej, przedstawiamy dwa pomysły, które z pewnością sprawdzą się na każdym stole.

Kolorowy talerz rozmaitości
Najprostsze zakąski często okazują się „strzałem w dziesiątkę”. Na zimowe wieczory warto przygotować koreczki z różnych składników, które nie tylko urozmaicą dietę, ale również usatysfakcjonują podniebienie!

Składniki:

  • żółty ser w kostce
  • pomidorki koktajlowe
  • szynka
  • papryka
  • oliwki
  • kabanosy
  • ananas
  • opakowanie kulek mozzarella
  • korniszony
  • 3 łyżki Musztardy Kieleckiej rosyjskiej

Do przygotowania koreczków niezbędne są wykałaczki lub cienkie, drewniane patyczki. Ważne jest to, że możemy dowolnie wybierać i łączyć ze sobą produkty. Na przykład na kilku patyczkach nadziać kabanosy, korniszony, pomidorki koktajlowe i kulki mozzarella, a na innych – pokrojony w kostkę ser żółty, paprykę, szynkę i oliwki. Do tego przepyszny sos, np. Musztardę Kielecką rosyjską, której smak grubo mielonej, czarnej gorczycy z pewnością zachwyci najbardziej wymagających gości.

Chrzanowy aromat nie tylko na święta
Większości z nas chrzan kojarzy się z okresem świątecznym, ale… warto stosować go przez cały rok. Składnik ten z pewnością rozgrzeje nas w chłodne, zimowe dni. Tarty korzeń chrzanu znajdziemy nie tylko w tradycyjnym sosie, ale także np. w Musztardzie Kieleckiej chrzanowej. W jej składzie znajduje się aż 7% tartego korzenia chrzanu. Poniżej przedstawiamy propozycję mini kanapeczek, które doskonale komponują się z ostrą wersją musztardy. Do ich przygotowania potrzebne jest jedynie kilka składników.

  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 1 duża bagietka
  • Musztarda Kielecka chrzanowa do posmarowania kanapeczek
  • kiełki rzodkiewki
  • kiełki brokułu
  • sól i pieprz do smaku

Mini kanapeczki można przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wszystko zależy od tego na co mamy ochotę. Są one bardzo popularne, smaczne i łatwe do zrobienia. Możemy je także dowolnie udekorować czy ukształtować w kształt serduszek, kół lub dowolnych figur.

  • Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej rosyjskiej: ok. 2 zł brutto / 190 g
  • Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej chrzanowej: ok. 2 zł brutto / 190 g

Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat