Dzięki niemu łatwo zrobisz kremową zupę, mus owocowy czy też koktajl, a nawet rozdrobnisz marchewkę na surówkę lub rozkruszysz lód do drinków. Jeżeli myślisz nad zakupem blendera, w takim przypadku sprawdź z nami, na co przede wszystkim powinno się zwrócić uwagę przy jego zakupie!
Ręczny czy kielichowy?
W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje blenderów – ręczne i kielichowe, które również nazywane są stacjonarnymi lub stojącymi.
Bardziej wszechstronnym urządzeniem będzie tani blender ręczny – można stosować go bezpośrednio w miskach lub garnkach, a ponadto można kupić też większy zestaw składający się dodatkowych końcówek i kielicha. Może służyć do rozdrabniania produktów jak w blenderze kielichowym.
Blender kielichowy jest dość dużym urządzeniem stacjonarnym, na którego szczycie jest umieszczony zdejmowany kielich. Gdy kielich znajduje się na podstawie, na jego dnie położone są tnące nożyki. Produkty i potrawy można miksować z tego względu tylko w oryginalnym kielichu. Takie urządzenia mają jednak na ogół większą moc od blenderów ręcznych i mogą pracować automatycznie po wciśnięciu przycisku.
Najważniejsze parametry
Przy doborze blendera warto zwrócić uwagę na następujące parametry:
Fot. manta.com.pl
Autor zewnętrzny