Jednak czy istnieje jedno uniwersalne naczynie, które poradzi sobie ze wszystkimi kulinarnymi pomysłami? Okazuje się, że tak. Wystarczy tylko wyposażyć swoją kuchnię w brytfannę, która doskonale sprawdzi się do przygotowywania mięs, zapiekanek, a także ciast. Pieczone w niej potrawy będą kruche, miękkie i aromatyczne. Podpowiadamy, który model wybrać, aby najlepiej spełniał swoje funkcje.
Brytfanna do pieczenia to niezwykle funkcjonalne naczynie, które łączy w sobie funkcję charakterystyczne dla garnka i patelni. Możemy używać jej zarówno w piekarniku, jak i na kuchence. Warto gotować z jej pomocą nie tylko od święta. Wszelkiego rodzaju potrawy przygotowywane w brytfannie są wyjątkowo soczyste. Ponadto zachowują one także wszystkie niezbędne witaminy oraz wartości odżywcze. Brytfanna doskonale sprawdzi się w przypadku mięs, warzyw i zapiekanek, jak i potraw jednogarnkowych. Bez problemu upieczemy w niej nawet ciasta oraz chleb. Na rynku znajdziemy różnorodne modele tego rodzaju naczyń, które odróżnia od siebie przede wszystkim materiał wykonania oraz wewnętrzna powłoka. Która brytfanna jest zatem najlepsza? Jaki model warto mieć w swojej kuchni?
Zamknięta brytfanna zapobiega ulatnianiu się pary wodnej, jednocześnie zapewniając potrawom odpowiedni aromat i soczystość. W tym przypadku z dań nie ulatniają się także cenne witaminy i wartości odżywcze. Naczynia z aromatyzerem dzięki specjalnej pokrywie umożliwiają podlewanie przygotowywanych dań płynem, bez konieczności otwierania brytfanny. Ten model pozwoli przyrządzić aromatyczne mięsa oraz ryby.
Otwarte naczynia pozwalają na uzupełnianie płynów w czasie pieczenia. Możemy wykorzystywać do tego zarówno sosy, jak i wina czy nawet piwo. Wysoka temperatura w połączeniu z ulatniającą się parą wodną sprawia, że dania z brytfanny bez pokrywy wyróżniają się przede wszystkim chrupiącą skórką i soczystym spodem. Otwarte naczynie idealnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju wypieków, a także zapiekanek i dań mięsnych.
Przed zakupem konkretnego modelu warto zastanowić się, do czego będziemy najczęściej wykorzystywać brytfannę. Dla osób zainteresowanych przygotowywaniem niskokalorycznych dań najlepszym rozwiązaniem będzie brytfanna ceramiczna, która zapobiega przywieraniu potraw, dzięki czemu nie będziemy zmuszeni do dodawania tłuszczu. To naczynie idealnie sprawdzi się w pieczeniu suchych specjałów. Należy jednak pamiętać, że ceramika nie jest niezniszczalnym materiałem - łatwo może ulec stłuczeniu. Niezwykle odporna na uszkodzenia mechaniczne, a także droższa jest brytfanna żeliwna. Warto zainwestować w ten model, z pewnością będzie służył nam wiele lat bez straty jakości.
Jeśli zależy nam na jak najdłuższej eksploatacji powinniśmy zwrócić także uwagę na wnętrze naczynia. Czym charakteryzują się poszczególne powłoki wewnętrzne?
Brytfanna to niezastąpione naczynie w każdej kuchni. To właśnie ona sprawia, że przygotowywane dania są soczyste, pełne smaku i aromatu. Szeroki wachlarz dostępnych na rynku modeli pozwoli nam na dopasowanie produktu do swoich potrzeb. Jednak niezależnie od tego, na jaki produkt się zdecydujemy, warto pamiętać, że brytfanna do pieczenia z pewnością posłuży nam przez wiele lat.
Fot. Materiały zewnętrzne