Trudno się dziwić, gdyż wśród grillowanych pyszności każdy znajdzie coś dla siebie! Soczyste mięsa, delikatne ryby, a może chrupiące warzywa?
Nie powinniśmy zapominać, że na ruszcie równie świetnie czują się ryby. Między innymi niezwykle delikatny i aromatyczny pstrąg. Pstrąg będzie świetną alternatywą dla tłustszych mięs. Z pewnością zachwyci nas swoim wyjątkowym smakiem. Pstrąg doskonale komponuje się z cytryną i jogurtowym sosem na bazie czosnku. Koniecznie trzeba wypróbować!
Pstrągi z grilla
Składniki:
- 4 pstrągi
- 1 duża cytryna
- 6 łyżeczek Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- sól, pieprz
- zioła: oregano, melisa
sos jogurtowy:
- 200 ml gęstego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Sprawione ryby dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natnij lekko w kilku miejscach. Następnie oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
- Cytrynę pokrój w plastry. Zioła podziel na gałązki.
- Do środka każdej ryby włóż łyżeczkę Delmy Maślany smak, plasterek cytryny i gałązkę ziół.
- Ryby ułóż na gorącym grillu, posmaruj z wierzchu resztą Delmy i opiekaj z każdej strony po 5-10 minut.
- W tym czasie przygotuj sos jogurtowy: ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Upieczone pstrągi podawaj z sosem jogurtowym i grillowanymi warzywami.
Fot. Delma
Informacja prasowa