Na grilla poleca się pstrąg!

Pstrągi z grilla - przepis kulinarny.
Grill to świetny pomysł na spędzenie wspólnego czasu z rodziną i znajomymi. Szczególnie, że dania z grilla cieszą się niesłabnącą popularnością.

Trudno się dziwić, gdyż wśród grillowanych pyszności każdy znajdzie coś dla siebie! Soczyste mięsa, delikatne ryby, a może chrupiące warzywa?

Nie powinniśmy zapominać, że na ruszcie równie świetnie czują się ryby. Między innymi niezwykle delikatny i aromatyczny pstrąg. Pstrąg będzie świetną alternatywą dla tłustszych mięs. Z pewnością zachwyci nas swoim wyjątkowym smakiem. Pstrąg doskonale komponuje się z cytryną i jogurtowym sosem na bazie czosnku. Koniecznie trzeba wypróbować!

Pstrągi z grilla

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 1 duża cytryna
  • 6 łyżeczek Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
  • sól, pieprz
  • zioła: oregano, melisa

sos jogurtowy:

  • 200 ml gęstego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Sprawione ryby dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natnij lekko w kilku miejscach. Następnie oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
  2. Cytrynę pokrój w plastry. Zioła podziel na gałązki.
  3. Do środka każdej ryby włóż łyżeczkę Delmy Maślany smak, plasterek cytryny i gałązkę ziół.
  4. Ryby ułóż na gorącym grillu, posmaruj z wierzchu resztą Delmy i opiekaj z każdej strony po 5-10 minut.
  5. W tym czasie przygotuj sos jogurtowy: ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Upieczone pstrągi podawaj z sosem jogurtowym i grillowanymi warzywami.

Fot. Delma
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat