Serial „Na noże” zdobył bardzo szybko liczną widownię, która z zaciekawieniem czekała co tydzień na kolejny odcinek. W produkcji poznajemy szefa kuchni, postanawiającego zmienić swoje życie i otworzyć własny lokal. W książce „Na noże” poznajemy zaś aktorów grających poszczególnych bohaterów od nieco innej strony. Poza ciekawostkami z planu możemy również dowiedzieć się jakie preferencje kulinarne mają odtwórcy głównych ról. Co więcej opowiadają oni jak początkowo zareagowali poznając osoby, w które mieli się wcielić, a także jak tak naprawdę wygląda gotowanie na planie filmowym. Na końcu książki zostały zamieszczone przepisy, których zdjęcia zachęcają do wykonania wszystkich potraw. Tym samym poza książką opowiadającą o serialu, „Na noże” to także książka kucharska, która powinna znaleźć miejsce na półce każdego kulinarnego miłośnika.
Książka wypełniona jest licznymi zdjęciami z planu filmowego. Czytelnik oglądający wcześniej serial nieustannie stara się przypomnieć sobie jakiego wydarzenia z życia bohaterów dotyczy dana fotografia. Ponadto sam sposób wydania tej książki jest bardzo ciekawy. Publikacja nie została zdominowana przez tekst. Ten stanowi raczej dopełnienie. Ponadto bardzo często ma on formę bardziej ciekawostek dotyczących planu czy aktorów, zamiast obszernych relacji, które mogłyby znudzić czytelnika. Dzięki temu czytanie i oglądanie tej książki to prawdziwa przyjemność. Polecam gorąco „Na noże” każdemu, komu spodobał się ten serial. Tych natomiast, którzy go nie znają, na pewno zachęci do nadrobienia tego i zapoznania się z przygodami kucharza Jacka Majchrzaka.
Karolina Magdziarz
(karolina.magdziarz@dlalejdis.pl)
„Na noże” opracowanie zbiorowe, Edipresse Polska SA, Warszawa 2016