W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


„Na zdrowie” - recenzja

Opublikowano: 2014-02-22
Recenzja książki „Na zdrowie”.
„Pisarz, podróżnik, łowca” - taki dopisek widnieje na stronie internetowej Beaty Pawlikowskiej. Czy dołączy do nich kolejny: „miłośniczka kuchni” lub „propagatorka zdrowej żywności”?

Nowa książka Beaty Pawlikowskiej pt. „Na zdrowie” z serii „Moc Dobrych Myśli”, stanowi zapowiedź poradników i książek kulinarnych „W dżungli zdrowia”, które ukażą się drukiem w 2014 roku.

W „Na zdrowiePawlikowska wyjaśnia, skąd jej zainteresowanie tematami kulinarnymi i dlaczego tak naprawdę zaczęła w ogóle gotować. Przedstawia swój pogląd na wszechobecną na polskim rynku żywność przetworzoną, pełną konserwantów i substancji chemicznych, wspomagających jej smak i aromat.

Duża część książki poświęcona jest starożytnej filozofii gotowania według pięciu przemian. Jej nazwa wzięła się od tego, że Chińczycy podzielili produkty żywnościowe na pięć grup zwanych grupami smaków, czy żywiołów. Każda grupa odpowiedzialna jest za wspieranie konkretnych narządów wewnętrznych. Podróżniczka przekonuje, że gotowanie według tej filozofii nie jest skomplikowane, jedyne, o czym należy pamiętać, to zachowanie odpowiedniej kolejności używanych produktów.

Beata Pawlikowska podaje w „Na zdrowie” 15 przepisów na potrawy zgodne z filozofią pięciu przemian. Potrawy zdrowe, smaczne, szybkie do przygotowania (ok. 30 minut), bez chemicznych dodatków i konserwantów. Wszystkie są podawane na ciepło, każda z nich jest opatrzona dokładnym przepisem i zestawieniem składników, z informacją o tym, do której z pięciu grup należą. Autorka zastrzega, że jeżeli jakiś składnik potrawy nam nie odpowiada, możemy śmiało wymienić go na inny, warunkiem jest by pochodził z tej samej grupy smaków.

Co najważniejsze do potraw proponowanych przez Pawlikowską nie trzeba stosować skomplikowanych składników. Sporo w nich kasz, różnych gatunków fasoli, suszonych owoców i prostych przypraw. W książce znajdziemy m. in. przepis na zupę kalafiorowo-koperkową, soczewicę pod różną postacią, kasze quinoa z cukinią, czy ciecierzycę z ziemniakami i brokułami, a także sporo rad, jak odżywiać się zdrowo i smacznie.

Jeżeli tak wygląda zapowiedź serii książek o zdrowiu i gotowaniu Beaty Pawlikowskiej, to same książki będą niewątpliwym hitem. Chyba nikt, jak ona nie potrafi opowiadać w tak ciekawy sposób, nawet o tak przyziemnych rzeczach, jak gotowanie.

Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)

Beata Pawlikowska, „Na zdrowie”, Warszawa, Burda Książki, 2014




Społeczność
Reklama