Nadziewany pieczony łosoś

Przepis na nadziewanego pieczonego łososia.
Czas przygotowania: 15 minut; Czas gotowania: 15-20 minut; Porcja dla: 2 osób

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe oleju z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 100g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej na plasterki
  • 100g boćwiny
  • 1 łyżka stołowa świeżego tymianku, posiekanego
  • Sól i pieprz
  • 2 x 250g filetów łososia, bez skóry
  • 140g groszku cukrowego
  • Sok i skórka z połowy cytryny


Sposób przyrządzenia:

  1. Podgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż tackę natłuszczoną folią.
  2. Podgrzej olej i podsmaż czosnek na patelni.
  3. Dodaj pieczarki oraz paprykę i smaż aż zmiękną.
  4. Dodaj boćwinę, tymianek oraz skórkę z cytryny, smaż aż zwiędnie. Przypraw i odstaw aby się lekko schłodziło.
  5. Zrób podłużne nacięcia na filetach, aby zrobić miejsce na farsz.
  6. Do każdego filetu włóż po połowie farszu, połóż filety na tacce do pieczenia.
  7. Piecz przez 10 minut.
  8. Dodaj groszek cukrowy i piecz przez kolejne 2 minuty. Ryba powinna być wciąż różowa w środku.
  9. Przenieś na tackę i skrop sokiem z cytryny.


Autor: Siba Mtongany
Fot. Polsat Food Network




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat