Nadziewany pieczony łosoś
Czas przygotowania: 15 minut; Czas gotowania: 15-20 minut; Porcja dla: 2 osób
Składniki:
- 2 łyżki stołowe oleju z oliwek
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 100g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- ½ czerwonej papryki, pokrojonej na plasterki
- 100g boćwiny
- 1 łyżka stołowa świeżego tymianku, posiekanego
- Sól i pieprz
- 2 x 250g filetów łososia, bez skóry
- 140g groszku cukrowego
- Sok i skórka z połowy cytryny
Sposób przyrządzenia:
- Podgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż tackę natłuszczoną folią.
- Podgrzej olej i podsmaż czosnek na patelni.
- Dodaj pieczarki oraz paprykę i smaż aż zmiękną.
- Dodaj boćwinę, tymianek oraz skórkę z cytryny, smaż aż zwiędnie. Przypraw i odstaw aby się lekko schłodziło.
- Zrób podłużne nacięcia na filetach, aby zrobić miejsce na farsz.
- Do każdego filetu włóż po połowie farszu, połóż filety na tacce do pieczenia.
- Piecz przez 10 minut.
- Dodaj groszek cukrowy i piecz przez kolejne 2 minuty. Ryba powinna być wciąż różowa w środku.
- Przenieś na tackę i skrop sokiem z cytryny.
Autor: Siba Mtongany
Fot. Polsat Food Network