Najlepsze nasiona na kiełki

Jakie są najlepsze nasiona na kiełki?
Kiełki są najmłodszą możliwą formą rośliny. Bogate w cenne substancje pokarmowe, stanowią ważne uzupełnienie diety w witaminy, mikro- oraz makroelementy. Na rynku znajduje się wiele ich rodzajów. Wśród najpopularniejszych znajdują się kiełki rzodkiewki, brokułu, buraka, fasoli mung, soczewicy czy rzeżuchy. Można je dodawać do kanapek oraz sałatek, świetnie smakują solo. Dowiedz się, które nasiona wybrać do ich wyhodowania!

Kiełki buraka i rzodkiewki – najpopularniejsze nasiona

Kiełki buraków, podobnie jak dojrzałe warzywa, mają piękną, czerwoną barwę. Doskonale sprawdzają się zatem jako element dekoracyjny bogaty w składniki odżywcze. Zawierają one znaczne ilości witaminy A, B1 oraz C. Są ponadto obfite w wapń, potas, magnez, miedź, żelazo, mangan, a także cez i rubid. Warto zwrócić uwagę, że dwa ostatnie elementy są niezwykle rzadko spotykanymi składnikami mineralnymi.

Kiełki te niosą ze sobą wiele korzyści.  Ich składniki wspierają walkę ze zbyt wysokim ciśnieniem, wspomagają odkwaszanie organizmu. Można je stosować w diecie mającej na celu wsparcie  przy anemii.

Kiełki rzodkiewki są jednymi z najpopularniejszych. Jak podkreślają specjaliści hurtowni nasion TORAF, ceni się je za wyjątkowy smak oraz zawartość dużych ilości witaminy A oraz C. Są one również źródłem potasu, magnezu i jodu. Warto po nie sięgać, bo zawarte w nich składniki wspierają przemianę materii, a także dobry stan włosów, skóry oraz paznokci.

Pozostałe kiełki

Nasiona na kiełki to również brokuł, młody jęczmień, fasola mung, kapusta, lucerna i soja. Wśród popularnych rodzajów znajdują się również koniczyna, rzeżucha, słonecznik, soczewica.

Kiełki brokułu są cenione za pikantny smak, który dodaje charakteru sałatkom i kanapkom. Kiełki są bogate w witaminy A, B, C, E, K, a także w wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Co ważne, zawierają sulforafan, związek który może wspomóc działania antynowotworowe.

Kiełki młodego jęczmienia są z kolei bogate w błonnik odpowiedzialny za poprawę pracy układu trawiennego oraz kwas foliowy, który jest potrzebny szczególnie kobietom w ciąży. Ponadto obfitują również w magnez, łatwo przyswajalne żelazo oraz witaminy B12 i C.

Kiełki fasoli mung są niezwykle chrupiące, lekko słodkie. Stosowane głównie w kuchni azjatyckiej. Mogą być podawane na ciepło i zimno. Warto je spożywać z uwagi na fakt, iż ich cenne składniki mogą wspomagać walkę z tzw. złym cholesterolem.

Kiełki mają szerokie zastosowanie. Różnorodność smaków pozwala na dobranie odpowiedniego rodzaju do własnych upodobań.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat