Najsłynniejsze czekoladowe desery z całego świata

Jakie są najsłynniejsze czekoladowe desery na świecie?
Niektóre desery nierozerwalnie kojarzą się z krajem, z którego pochodzą. Jednak bywają również spory o to, kto tak naprawdę stworzył ich recepturę!

Mistrzami w swoim fachu są przede wszystkim Włosi, Belgowie, Francuzi i Hiszpanie, jednak w innych krajach również nie brakuje znakomitych słodkości, które zdobyły sławę na całym świecie Oto kilka z nich!

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy jest bardzo popularnym portugalskim deserem, który zdobył międzynarodową sławę. Jest puszysty, delikatny, słodki, a w smaku przypomina nieco Ptasie Mleczko®. Przygotowuje się go na bazie gorzkiej czekolady, jednak równie dobrze można wykorzystać mleczną. Zdecydowanie warto spróbować obydwu wersji! Mus czekoladowy składa się tylko z kilku składników, czyli czekolady, masła, jajek i cukru. Mimo swej prostoty to bardzo wykwintny deser, który można podawać z wiórkami czekoladowymi lub z owocami. Sprawdzony przepis na najlepszy mus czekoladowy znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/.

Tort Sachera (Sachertorte)

Nie można oczywiście pominąć króla deserów, który powstał we Wiedniu na cześć księcia Metternicha. Mowa oczywiście o torcie Sachera. Ten austriacki przysmak występuje obecnie w wielu wariantach, jednak tradycyjnie przełożony jest morelowa konfiturą i oblany aksamitną czekoladą.

Baklava czekoladowo – orzechowa

Baklava to bardzo słodki przysmak, który wywodzi się prawdopodobnie z Turcji. Przygotowuje się go z cienkich płatów ciasta, przekładanych słodką masą orzechowo-miodową. Jednak w zmodyfikowanej wersji występuje również z wysokiej jakości czekoladą, orzechami laskowymi i cynamonem. To deser, który z pewnością zadowoli najbardziej wyszukane gusta.

Chocolate fondant

W składzie większości francuskich deserów znajduje się czekolada. Francuzi opanowali do mistrzostwa czekoladowe słodkości, którym nie można się oprzeć. Jednym z nich jest oczywiście fondant. To bardzo czekoladowe ciasto z gorącym płynnym środkiem. Po przekrojeniu wydobywa się z niego polewa czekoladowa niczym lawa, która nie tylko cieszy podniebienie, ale również oczy.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat