Mistrzami w swoim fachu są przede wszystkim Włosi, Belgowie, Francuzi i Hiszpanie, jednak w innych krajach również nie brakuje znakomitych słodkości, które zdobyły sławę na całym świecie Oto kilka z nich!
Mus czekoladowy jest bardzo popularnym portugalskim deserem, który zdobył międzynarodową sławę. Jest puszysty, delikatny, słodki, a w smaku przypomina nieco Ptasie Mleczko®. Przygotowuje się go na bazie gorzkiej czekolady, jednak równie dobrze można wykorzystać mleczną. Zdecydowanie warto spróbować obydwu wersji! Mus czekoladowy składa się tylko z kilku składników, czyli czekolady, masła, jajek i cukru. Mimo swej prostoty to bardzo wykwintny deser, który można podawać z wiórkami czekoladowymi lub z owocami. Sprawdzony przepis na najlepszy mus czekoladowy znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/.
Nie można oczywiście pominąć króla deserów, który powstał we Wiedniu na cześć księcia Metternicha. Mowa oczywiście o torcie Sachera. Ten austriacki przysmak występuje obecnie w wielu wariantach, jednak tradycyjnie przełożony jest morelowa konfiturą i oblany aksamitną czekoladą.
Baklava to bardzo słodki przysmak, który wywodzi się prawdopodobnie z Turcji. Przygotowuje się go z cienkich płatów ciasta, przekładanych słodką masą orzechowo-miodową. Jednak w zmodyfikowanej wersji występuje również z wysokiej jakości czekoladą, orzechami laskowymi i cynamonem. To deser, który z pewnością zadowoli najbardziej wyszukane gusta.
W składzie większości francuskich deserów znajduje się czekolada. Francuzi opanowali do mistrzostwa czekoladowe słodkości, którym nie można się oprzeć. Jednym z nich jest oczywiście fondant. To bardzo czekoladowe ciasto z gorącym płynnym środkiem. Po przekrojeniu wydobywa się z niego polewa czekoladowa niczym lawa, która nie tylko cieszy podniebienie, ale również oczy.
Fot. Materiały zewnętrzne