Najważniejsze witaminy w diecie

Co jeść, aby nasza dieta była bogata w witaminy.
Witaminy stanowią grupę związków bardzo specyficznych dla naszego organizmu - nie dostarczają energii, nie wchodzą w skład tkanek, a jednak są niezbędne dla optymalnego rozwoju i wzrostu organizmu.

Dodatkowo zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo niewielkie, w porównaniu do innych składników odżywczych. Większość z nich dostarczamy każdego dnia z pożywieniem, zarówno z produktów roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego. Niektóre witaminy mogą być produkowane w naszym organizmie, jak np. witamina D produkowana w skórze. Niedobory, jak i nadmiary witamin mogą zagrażać zdrowiu, dlatego tak ważna jest optymalnie zbilansowana, zdrowa dieta.

Witamina C jako główny antyoksydant
Główna rola witaminy C w organizmie jest neutralizacja wolnych rodników. Witamina ta przeciwdziała niekorzystnym zmianom innych składników odżywczych, np. białek czy węglowodanów. Warto także podkreślić, że witamina C jest m.in. odpowiedzialna za regenerację innych przeciwutleniaczy – witaminy A oraz E. Rolą witaminy C jest także udział w produkcji kolagenu, a także hormonów. Pozytywnie wpływa na przyswajanie żelaza i wapnia. Dodatkowo, zapobiega powstawaniu w żołądku szkodliwych nitrozo amin w soku żołądkowym. Witamina C wspomaga także układ odpornościowy. Co więcej, badania pokazują, że może działać przeciwnowotworowo. Dobrym źródłem witaminy C są warzywa i owoce, takie jak papryka czerwona, porzeczki, cytrusy, natka pietruszki, warzywa kapustne. Niedobory witaminy C w diecie mogą przyczyniać się do m.in. osłabienia organizmu, większej podatności na infekcje, mniejszej wydolności fizycznej, krwawienia z dziąseł czy wolniejszego gojenia się ran, a nawet szkorbutu.

Witamina E chroni tłuszcze przed utlenieniem
Witamina E, podobnie jak C jest antyoksydantem. Jej główną rolą jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia oraz nowotworami. Witamina E przeciwdziała niekorzystnym procesom utlenienia nienasyconych tłuszczów. Zapobiega także sklejaniu się płytek krwi. Głównym źródłem witaminy E w diecie są oleje roślinne (słonecznikowy, z zarodków pszenicy), orzechy i nasiona. Jest to witamina tłuszczo rozpuszczalna, dlatego jej wchłanianie wymaga obecności tłuszczu.

Witamina B6 uczestniczy w metabolizmie białka i tłuszczu
Witamina B6 stanowi związek niezbędny do działania ponad 100 enzymów, które biorą udział w metabolizmie m.in. białka i tłuszczu. Witamina B6 odgrywa także ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, ponieważ uczestniczy w produkcji neuroprzekaźników. Dobrym źródłem witaminy B6 są ryby, drób, wieprzowina, wątróbka, a także strączki i orzechy. Występuje także w produktach pełnoziarnistych, komosie ryżowej, czosnku i brązowym ryżu. Do typowych objawów niedoboru witaminy B6 należą m.in. zajady, zapalenie języka, egzema, czy niedokrwistość mikrocytarna. Należy podkreślić, że niższe stężenie witaminy B6 obserwuje się u palaczy oraz u osób nadużywających alkohol.

Witamina B12 bierze udział w powstawaniu aktywnej formy kwasu foliowego
Witamina B12 pełni szereg ważnych funkcji w organizmie. Bierze udział w powstawaniu krwinek czerwonych oraz aktywnej formy kwasu foliowego, niezbędna jest do metabolizmu tłuszczów i węglowodanów. Witamina B12 zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, sery, podroby. Osoby na dietach roślinnych muszą systematycznie suplementować tęwitaminę, by zapobiegać niedoborom. Niedostateczne spożycie witaminy B12 może objawiać się zmianami neurologicznymi, takimi jak drętwienie czy mrowienie rąk i nóg. Anemia to również poważny objaw niedoboru B12. Zbyt małe spożycie witaminy B12 może także predysponować do zmian miażdżycowych.

Fot. Polskie Towarzystwo Dietetyki
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat