Największe kłamstwa cywilizacji – premiera książki

Relacja z premiery książki "Największe kłamstwa cywilizacji" Beaty Pawlikowskiej.
„Największe kłamstwa cywilizacji” to czwarty tom z serii pt. „W dżungli zdrowia” napisanej przez Beatę Pawlikowską, a wydanej nakładem Wydawnictwa Burda Książki.

22. kwietnia w restauracji Q Club w Regent Warsaw Hotel odbyła się jej oficjalna premiera.

Dla Beaty Pawlikowskiej współczesna cywilizacja jest „światem wielkich kłamstw”. Światem nastawionym na zysk, na to by tworzyć rzeczy tanie w produkcji, ładnie wyglądające, szybko się sprzedające i tak samo zużywające, a rzecz jasna dużo na tym zarobić.

Według niej „głównym celem produkowanego obecnie jedzenia jest to żeby było tanie”, z produktów spożywczych zabiera się, bowiem wszystko, co naturalne, bo jest drogie, i zastępuje to sztucznie wyprodukowanymi składnikami. Informacje o tym są ogólnie dostępne, ale ludzie zdają się nie interesować tym, co spożywają, ba, wręcz ślepo wierzą w dostarczane im przez rasę, telewizję, czy Internet informacje.

Autorka podczas spotkania zaskoczyła uczestników nie jedną ciekawą informacją, o których szerzej pisze w swojej najnowszej książce.

Pytała: „Czy wiecie, że każdy możliwy smak na świecie można kupić w proszku?”, że zgodnie z prawem na etykiecie produktu może być napis „ekologiczny”, jeżeli „większa część składników pochodzi z ekologicznych plantacji”, a taki produkt może zawierać m.in. syrop glukozowo-fruktozowy, że suplementy diety (zgodnie z prawem) nie muszą przechodzić żadnych badań, czy skomplikowanych procesów rejestracji o ile na opakowaniu będą miały informację o spożywaniu a nie zażywaniu. Wśród zgromadzonych osób wiele nie kryło zdziwienia.

„To nie jest tak, że to jest smutna książka” powiedziała Beata Pawlikowska, smutne jest to, co robią nam producenci żywności.

„Wszyscy mamy prawo do wyboru i dostęp do informacji”. Czytamy etykiety i to jest w porządku, ale zapewne nie analizujemy zawartych na nich składników. A „zdrowe odżywianie jest proste, aż śmiesznie proste” dodała, wystarczy chcieć zobaczyć jak dobre, nieprzetworzone jedzenie będzie wpływało pozytywnie na nasz organizm, na nasze samopoczucie i wygląd zewnętrzny.

Największe kłamstwa cywilizacji” są już dostępne w sprzedaży. Na pewno warto sięgnąć po nią, by poznać, jakie fałszywe produkty i fałszywe informacje są nam przekazywane niemal każdego dnia.

Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)

Fot. Anna Pytel




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat