Nalewka z orzecha włoskiego

Nalewka z orzecha włoskiego - jak przygotować.
Nalewka z orzechów to dla wielu osób jeden z najbardziej aromatycznych trunków, który można przygotować samemu w prosty sposób. Przyrządza się ją z zielonych, jeszcze niedojrzałych orzechów zbieranych od czerwca do początku lipca.

Ze względu na właściwości lecznicze przypisywane orzechom włoskim, przygotowywana na ich bazie nalewka cieszy się opinią skutecznego sposobu na dolegliwości żołądkowe, ułatwiającym trawienie. Co jeszcze warto wiedzieć na jej temat i jak ją przyrządzić w zaciszu swojego domu?

Nalewka z orzecha włoskiego – właściwości

Cenne walory orzechów włoskich są znane i wykorzystywane w medycynie naturalnej od bardzo dawna. Pierwsze wzmianki na temat ich wpływu na zdrowie pojawiły się już w starożytności.

Również współczesna medycyna potwierdziła skuteczność orzechów przy walce z różnego rodzaju dolegliwościami. Wśród ich licznych zalet wymienia się przede wszystkim pozytywny wpływ na układ pokarmowy człowieka, zwłaszcza w zakresie niwelowania różnego rodzaju dolegliwości żołądkowych.

Orzechy działają przeciwbakteryjnie, pomagają usunąć drobnoustroje chorobotwórcze, a przez to ograniczają ryzyko rozwoju schorzeń wywołanych ich obecnością w układzie pokarmowym. Ponadto działają przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Nalewka z orzecha włoskiego pomaga zahamować biegunkę, usprawnia i przyspiesza proces trawienia. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu, redukuje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia organizm.

Nalewka z zielonych orzechów pomaga też zminimalizować bóle żołądka wywołane chociażby ciężkostrawną dietą. Wypicie kilku kropel pomaga pozbyć się uczucia ciężkości po posiłku i wspomaga proces trawienia treści pokarmowych. Dlatego też wiele osób decyduje się na jej samodzielne przygotowanie, tym bardziej, iż przepis na jej przyrządzenie jest wyjątkowo prosty. Poniżej znajduje się przykładowa receptura, za której sprawą nalewka z orzecha włoskiego zyska wyjątkowy, korzenny aromat.

Przepis na nalewkę z orzecha włoskiego

Składniki:

  • ok. 30 zielonych orzechów włoskich
  • 1 szk. wody mineralnej
  • 1 szk. brązowego cukru
  • 0,5 szk. wódki
  • 0,5 szk. spirytusu
  • laska cynamonu
  • laska wanilii
  • 4 gwiazdki anyżu

Przygotowanie:

Umyte i osuszone orzechy kroimy na „ósemki” lub zgniatamy wraz z łupiną. Przekładamy do wysokiego słoja. Spirytus mieszamy z wódką i zalewamy orzechy. Dodajemy zgodnie z uznaniem przyprawy korzenne. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Zakręcamy słoik i odstawiamy w zacienione miejsce na 4 tygodnie.

Po tym czasie zlewamy alkohol, szczelnie zakręcamy i odstawiamy. Do miąższu wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Mieszamy. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 3 tygodnie. Następnie z orzechów odciskamy sok i mieszamy go z odlanym wcześniej alkoholem. Nalewkę przelewamy do karafki i odstawiamy na ok. 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka z orzecha włoskiego zyskuje najlepszy aromat.

Ważne!

Pomimo tego, że nalewka z orzecha pomaga zniwelować problemy trawienne, nie można traktować jej jako środka leczniczego w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, zastępującego tradycyjne metody leczenia. Jak każdy alkohol, wypijana w nadmiarze może prowadzić do uzależnienia i w negatywny sposób wpływać na zdrowie. Ponadto ze względu na dużą zawartość alkoholu nalewka z zielonych orzechów może być stosowana wyłącznie przez osoby pełnoletnie.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat