Naturalne sposoby na paradontozę

Paradontoza - naturalne sposoby.
Paradontoza jest najczęstszą chorobą przyzębia - cierpi na nią ok. 70 procent dorosłych osób.

Zwykle zaczyna się niewinnie - od kilku kropel krwi na szczoteczce w czasie czyszczenia zębów. Z czasem może pojawić się ból i obrzęk dziąseł, a nawet rozchwianie zębów. By do tego nie dopuścić, trzeba działać już przy pierwszych objawach. Warto zacząć od naturalnych metod. Ich regularne stosowanie pomoże zahamować rozwój paradontozy.

Te naturalne leki ograniczą stan zapalny dziąseł, zmniejszą krwawienia w obrębie jamy ustnej i spowolnią rozwój choroby.

  • Olej kokosowy - dzięki zawartości kwasów laurynowego i kapronowego poprawia stan naszych dziąseł, redukuje osad na zębach, zmniejsza ilość bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy oraz likwiduje przykry zapach z ust. Jak stosować? Łączymy olej kokosowy z sodą w proporcji 1:1 i stosujemy jak zwykłą pastę do mycia zębów.
  • Aloes - ma silne właściwości kojące i przeciwzapalne. Wspomaga gojenie się ran i leczy w ekspresowym tempie - wystarczy kilka dni, by dolegliwości ustały. Jak stosować? Przecinamy dorodny liść aloesu i wydobywamy z niego żelowe wnętrze. Przykładamy do bolącego dziąsła i po 15 minutach wypluwamy kompres. Stosujemy 2 razy dziennie - rano i wieczorem po umyciu zębów.
  • Propolis - ogranicza tworzenie się płytki nazębnej i przyspiesza regenerację dziąseł. Sprawdza się nie tylko w przypadku paradontozy, ale wspomaga również leczenie aft i pleśniawek. Jak stosować? Najskuteczniej działa na spirytusie - 5 kropli propolisowego roztworu łączymy z 50 ml wody. Jamę ustną płuczemy rano i wieczorem.
  • Rumianek - działa przeciwzapalnie, oczyszcza i wspomaga walkę z bakteriami osiadającymi się na zębach i dziąsłach. Jak stosować? Łyżeczkę rumianku zalewamy szklanką wrzątku, parzymy przez 10 minut, a następnie przecedzamy. Płuczemy jamę ustną 3 razy dziennie i zawsze, gdy krwawią dziąsła.
  • Babka lancetowata - za sprawą śluzów i garbników działa łagodząco na stany zapalne jamy ustnej. Zmniejsza przekrwienie dziąseł, koi podrażnienia i ogranicza obrzęk. Jak stosować? 2 łyżki ziela (suszonego lub świeżego) zalewamy szklanką zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Płuczemy jamę ustną 2 razy dziennie.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat