Wątroba to jeden z najważniejszych i największych organów w ludzkim ciele. Jej najważniejszym i głównym zadaniem jest neutralizowanie trucizn, których dostarczamy naszemu organizmowi. Jest też swego rodzaju magazynem krwi. Podczas krwotoku wątroba szybko wysyła zmagazynowaną krew do krwioobiegu, ratując w ten sposób zagrożone życie. Oprócz tego wątroba zamienia pokarmy na składniki odżywcze oraz gromadzi substancje energetyczne (tłuszcze, żelazo)
Warto zatem o wątrobę dbać i sprawić, aby dobrze funkcjonowała jak najdłużej. Oprócz preparatów wspomagających pracę wątroby, warto spożywać produkty, które naturalnie ją oczyszczają. Są to:
- Czosnek – dzięki zawartym w sobie przeciwutleniaczom wspomaga wątrobę w oczyszczaniu z toksyn, a dzięki witaminie B6 ma również działanie antyzapalne.
- Kurkuma – a dokładnie znajdująca się w niej kurkumina nadająca przyprawie charakterystyczny, żółty kolor, ma silne działanie antyoksydacyjne; chroni ona drogi żółciowe i poprawia przepływ żółci. Odmładza też komórki wątroby.
- Orzechy włoskie – zawierają argininę, aminokwas który pomaga w detoksykacji amoniaku. Zawierają też wolne rodniki, które chronią wątrobę przed odkładaniem tłuszczu. Nie można też zapomnieć o cennych kwasach tłuszczowych omega – 3, które wspomagają pracę tego organu.
- Awokado – podobnie jak orzechy zawiera kwasy tłuszczowe, które poprawiają pracę wątroby i poziom cholesterolu. Zawarte w awokado witaminy K i E działają przeciwzapalnie.
Anna Stasiuk
(anna.stasiuk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com