Jaki jest sekret płaskiego brzucha? Podstawa to regularne ćwiczenia i odpowiednia dieta: dużo warzyw, produktów bogatych w błonnik oraz substancje, dzięki którym dieta i ćwiczenia stają się zdecydowanie bardziej skuteczne. A mianowicie chodzi o związki chemiczne, które działają jak pociski precyzyjnie trafiające w komórki tłuszczu. Nie musimy ich szukać w aptekach czy innych sklepach, znajdziemy je we własnej kuchni:
- Piperyna (czarny pieprz) – przyspiesza termogenezę (wytwarza ciepło, podczas którego spala kalorie) oraz lipolizę, czyli spalanie tłuszczów. Najnowsze badania wykazały, że piperyna blokuje również powstawanie komórek tłuszczowych.
- Katechiny (zielona herbata) – te związki to flawonoidy, które niszczą proces fermentacji, w czarnej herbacie więc ich nie znajdziemy. Przyspieszają spalanie tłuszczu (zwłaszcza w obrębie brzucha), zwłaszcza podczas wysiłku.
- Wapń (jogurt, ser, jajka) – ten pierwiastek łączy się z tłuszczem już w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu organizm wydala więcej tłuszczu, więc mniej go odkłada na zapas. Poza tym wapń hamuje działanie jednego z hormonów (kalcytriol), który powoduje przyrosty tkanki tłuszczowej.
- Kwercetyna (cebula, jarmuż, brokuły) – flawonoid, który pobudza, dodatkowo ogranicza odkładanie się tłuszczu i hamuje adipogenezę – tworzenie i pęcznienie nowych komórek tłuszczowych.
- Kwas chlorogenowy (karczochy, zielona herbata) – substancja hamująca wchłanianie glukozy w jelitach. Automatycznie uruchamia też mechanizm lipolizy, który pozwala pozyskiwać energię z zapasów wcześniej zgromadzonych.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com