Naturalny sposób na refluks

Refluks - poznaj naturalne sposoby leczenie.
Ta nieprzyjemna dolegliwość najczęściej nasila się wiosną. Zanim jednak sięgniemy po leki, warto wypróbować kilka naturalnych sposobów na złagodzenie refluksu żołądkowo-przełykowego.

Refluks żołądkowo-przełykowy to przypadłość związana z cofaniem się treści żołądkowej do przełyku. Jeśli odczuwamy zgagę, pieczenie za mostkiem, a dolegliwości pojawiają się, kiedy leżymy lub zjemy bardziej obfity posiłek, prawdopodobnie to właśnie objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. W aptekach dostępne są preparaty na tę przypadłość, ale zanim po nie sięgniemy, warto wypróbować kilka domowych sposobów.

Oddychaj przeponą – wzmocnienie mięśni przepony wokół dolnego zwieracza przełyku złagodzi objawy refluksu. Oddychanie przeponą nie jest takie oczywiste, bo nie na co dzień oddychamy innym sposobem. Jak prawidłowo zaangażować przeponę? Połóż dłoń na górnej części brzucha i sprawdź, czy w trakcie wdechu ręka się unosi.

Zioła ojca Klimuszki – gotowe mieszanki ziół (jest kilka do wyboru) dostępne są w dobrych sklepach z ziołami, a także w aptekach. W ich składzie znajdują się między innymi ziele majeranku, krwawnika, melisy, korzeń prawoślazu czy kwiatostan lipy. Łyżkę takiej mieszanki zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na ok. 3 godziny, a potem przecedzamy. Warto pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki.

Kuracja miodowa – miód wspomaga trawienie i łagodzi objawy nieżytu żołądka. Rano, np. 20 minut przed śniadaniem i około 2-3 godziny po kolacji warto zjeść 2 łyżeczki miodu. Najlepszy będzie z Manuka, który właśnie pomaga w leczeniu refluksu.

Stosuj zasadę 6x dziennie – przy refluksie żołądek gorzej toleruje większe ilości pokarmu. Spożywaj więc 5-6 posiłków dziennie, ale z mniejszymi porcjami. Jedz wolno, małymi kęsami i unikaj bardzo gorących dań.

Żuj gumę do żucia – 30 minut po posiłku. Dzięki temu pobudzisz ruchy perystaltyczne przełyku i nasilisz produkcję śliny, która neutralizuje kwas żołądkowy. Trzeba pamiętać, by wybrać gumę bez cukru, w innym smaku niż miętowy – ze względu na to, że mięta może zwiększać cofanie się treści żołądka do przełyku, a przez to nasilić dolegliwości refluksowe.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat