Nawóz do roślin ze skórki banana

Nawóz ze skórki banana do roślin.
Skórki z banana po zjedzeniu miąższu najczęściej lądują w koszu na śmieci. Wystarczy jednak chwila pracy, by przygotować z nich znany od lat i bardzo ceniony nawóz do roślin.

Płynną odżywkę bananową stosuje się do wymagających roślin kwiatowych np. do storczyków, dracen czy paproci. Potas i fosfor zawarte w żółtych owocach z pewnością pozytywnie wpłyną na ich kwitnięcie. Nawóz w takiej postaci możemy stosować również do rosnących w naszych ogrodach róż.

Do przygotowania mikstury najlepiej jest wybrać banany ekologiczne. Pierwszym krokiem będzie dokładne wyszorowanie owoców i zdjęcie z nich skórek. Jeżeli nie mamy pewności co do pochodzenia bananów lub wiemy, że nie pochodzą z rolnictwa ekologicznego, skórki możemy namoczyć w wodzie z dodatkiem sody w celu usunięcia pestycydów. Umyte skórki kroimy na małe paski o szerokości ok. 3 cm i umieszczamy w słoiku. Następnie zalewamy je ciepłą wodą i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 1-2 dni. Miksturę po tym czasie odcedzamy i mieszamy z wodą w stosunku 1:1. Gotowy płyn przelewamy do butelki lub pojemnika z atomizerem.

Bananowe skórki możemy również wykorzystać jako nawóz dla warzyw charakteryzujących się krótkim okresem wegetacji. W takim przypadku nie przygotowujemy z nich płynnej odżywki, lecz zakopujemy je bezpośrednio w ziemi (w ogródku lub doniczce), na kilka tygodni przed wysiewem. Nasze pomidory czy sałata z pewnością odwdzięczą się nam za taki nawóz pięknymi liśćmi czy owocami. Życie w duchu zero waste może nam przynieść całe mnóstwo korzyści.

Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat