Płynną odżywkę bananową stosuje się do wymagających roślin kwiatowych np. do storczyków, dracen czy paproci. Potas i fosfor zawarte w żółtych owocach z pewnością pozytywnie wpłyną na ich kwitnięcie. Nawóz w takiej postaci możemy stosować również do rosnących w naszych ogrodach róż.
Do przygotowania mikstury najlepiej jest wybrać banany ekologiczne. Pierwszym krokiem będzie dokładne wyszorowanie owoców i zdjęcie z nich skórek. Jeżeli nie mamy pewności co do pochodzenia bananów lub wiemy, że nie pochodzą z rolnictwa ekologicznego, skórki możemy namoczyć w wodzie z dodatkiem sody w celu usunięcia pestycydów. Umyte skórki kroimy na małe paski o szerokości ok. 3 cm i umieszczamy w słoiku. Następnie zalewamy je ciepłą wodą i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 1-2 dni. Miksturę po tym czasie odcedzamy i mieszamy z wodą w stosunku 1:1. Gotowy płyn przelewamy do butelki lub pojemnika z atomizerem.
Bananowe skórki możemy również wykorzystać jako nawóz dla warzyw charakteryzujących się krótkim okresem wegetacji. W takim przypadku nie przygotowujemy z nich płynnej odżywki, lecz zakopujemy je bezpośrednio w ziemi (w ogródku lub doniczce), na kilka tygodni przed wysiewem. Nasze pomidory czy sałata z pewnością odwdzięczą się nam za taki nawóz pięknymi liśćmi czy owocami. Życie w duchu zero waste może nam przynieść całe mnóstwo korzyści.
Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com