Owoce to mająca nieocenione właściwości pożywna przekąska, skarbnica potrzebnych człowiekowi witamin i minerałów, świetny zamiennik cukru. Nie każdemu jednak one służą. Mogą one bowiem niekorzystnie wpływać na organizmy tych, którzy mają określone choroby lub schorzenia; są alergikami czy też zmagają się z problemami jelitowymi.
Warto trzymać się z daleka od owoców, którym nie żałowano pestycydów i kupować dary natury tylko od sprawdzonych dostawców, w miejscach, co do których mamy pewność, że nie ma tam żywności naszpikowanej chemią ani takiej której rosła i dojrzewała blisko ruchliwych jezdni. Spora ilość pestycydów w naszym organizmie przyczynić się bowiem może do pogorszenia naszego stanu zdrowia, zatrucia i różnorakich chorób, łącznie z nowotworami.
Od nagminnego objadania się przypadkowymi owocami powinni stronić szczególnie alergicy pokarmowi. Może to bowiem skończyć się dla nich przykrymi dolegliwościami, takimi jak: wysypka, biegunka, bóle brzucha, duszności czy złe samopoczucie.
Osoby z podrażnionymi jelitami unikać powinny konsumpcji surowych owoców. Może to bowiem pogorszyć ich stan zdrowia. Podobnie ci, którzy mają problemy z nerkami, trzustką, wątrobą czy nadwrażliwym żołądkiem.
Warto wiedzieć, że nie wszystkim smakoszom służy jedzenie cytrusów. Uważać należy szczególnie na grejpfruty, których nigdy nie powinno się łączyć z zażywaniem jakichkolwiek leków.Osoby mające problemy ze zdrowiem zębów nie powinny przesadzać z raczeniem się cytrusami. Zawarte w nich kwasy niszczą bowiem szkliwo.
Gdy jest się cukrzykiem, również niewskazane jest, aby często sięgać po owoce. Podobnie, gdy ktoś nie toleruje zbyt dobrze fruktozy.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com