Nie ma co się łamać!

Światowy Dzień Osteoporozy - zadbajmy o swoje kości!
Za stan kości i zębów odpowiada wapń, który jest głównym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka. Gdzie szukać naturalnych źródeł Ca? W menu HELIO!

Ok. 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach, których jest podstawowym materiałem budulcowym. Oprócz tego, pierwiastek Ca uczestniczy też w krzepnięciu krwi, w skurczu i rozkurczu mięśni. Ponadto odgrywa ważną rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego i pracy serca, a także pomaga w zapobieganiu nadciśnieniu. Dzienne zapotrzebowanie na wapń osoby dorosłej to 1000 mg1, dlatego warto przyjrzeć się naszej codziennej diecie, by nie zabrakło w niej tego cennego składnika, gdyż niedobór Ca może przyczyniać się do demineralizacji kości oraz zwiększać ryzyko rozwoju osteoporozy.

Gdzie szukać naturalnych źródeł wapnia?

Najłatwiej go dostarczyć, włączając do naszego menu mleko i przetwory mleczne, gdyż zawierają najlepiej przyswajalny wapń. Dobrym źródłem Ca będą także niektóre produkty roślinne, jak np. nasiona słonecznika (131 mg/100g) czy orzechy- najwięcej Ca zawierają migdały (239 mg/100g) oraz orzechy laskowe (186 mg/100g)3. Jeśli więc sięgniemy po Migdały HELIO- wzbogacimy naszą dietę w cenny wapń, ale, co ważne, także w fosfor, białko i magnez- składniki, które również pomagają w utrzymaniu zdrowych kości. Podobnie jak Prażone orzechy laskowe HELIO Natura czy nasiona Słonecznika łuskanego HELIO - będące dobrym źródłem wapnia, fosforu i magnezu.

Prawidłowa, pełnowartościowa dieta bogata w wapń i inne, cenne składniki odżywcze zwiększające jego wchłanianie, pozwala na pokrycie zapotrzebowania w Ca. Jednak jak pokazują badania, wciąż spożywamy za mało mleka i przetworów mlecznych4, dlatego warto uzupełnić naszą dietę również w inne produkty zawierające znaczne ilości wapnia, np. orzechy i nasiona HELIO. Jak twierdzą specjaliści, dieta bogata w witaminy i minerały- zwłaszcza Ca, w połączeniu z aktywnością fizyczną może zapobiec złamaniom, do których często dochodzi w wyniku osteoporozy. To choroba uszkadzająca kości, która uznana została przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za jedną z głównych chorób cywilizacyjnych. Przyczyną demineralizacji kości, powodującej zmiękczenie i deformację jest m.in. niedostateczna podaż wapnia, która może zwiększać ryzyko rozwoju osteoporozy. Powinniśmy więc o tym pamiętać nie tylko 20 października, kiedy obchodzony jest Światowy Dzień Osteoporozy, ale każdego dnia, włączając do naszej codziennej diety- ważne dla zdrowa naszych kości- składniki odżywcze, które znajdziemy m.in. w menu HELIO*.

*Według Centrum Prawa Żywnościowego, opiniującego oświadczenia żywieniowe i zdrowotne na opakowaniach produktów HELIO, znaczne ilości wapnia obecne są w Słoneczniku łuskanym, Migdałach, orzechach brazylijskich i laskowych, a także w owocach suszonych z linii bez konserwantów HELIO Natura: Figach, Morelach i owocach Morwy białej.

Fot. Helio
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat