Nie rezygnuj z majówki

  • Kategoria DomAGD
  • 2020-04-29
Grilluj bez wychodzenia z domu.
Dla części z nas majówka bez grillowania jest nie do przyjęcia. Obecnie jednak wrzucenie mięs czy warzyw na ruszt z żarzącym się pod nim węglem jest utrudnione.

Dla wszystkich, którzy nie chcą rezygnować z tej formy spędzania czasu są jednak grille elektryczne. Posiadają one szereg zalet, które docenimy również po majówce.
Tegoroczna majówka będzie inna niż dotychczas. Choć tęsknimy za wyprawami na łono natury, czy za kontaktem z przyjaciółmi, to jednak aktualne zalecenia są jednoznaczne – większość naszego czasu spędzamy w domach. Dobra wiadomość jest natomiast taka, że nie musimy rezygnować z rozpoczęcia sezonu grillowego. Wszystko za sprawą grilla elektrycznego, który może okazać się lepszy od jego tradycyjnego odpowiednika.

Grill elektryczny to idealna propozycja dla wielbicieli dań z rusztu. Ich użytkownicy cenią sobie funkcjonalność urządzenia, łatwość obsługi i utrzymania urządzenia w czystości oraz jego trwałość. Zaletami bez wątpienia jest również brak dymu oraz możliwość użytkowania bez względu na porę roku czy warunki pogodowe – szczególnie w nadchodzącą majówkę, kiedy marzy nam się pieczona karkówka, skrzydełka czy warzywa z rusztu. Jednak możemy przygotować je u siebie w domu i to nawet w zdrowszej wersji.

O negatywnych skutkach tradycyjnego grillowania napisano już bardzo wiele. W przypadku grilla elektrycznego można mówić o zdrowej alternatywie dla klasycznego smażenia. Tego typu urządzenia nie wymagają stosowania węgla ani brykietu, które wydzielają niebezpieczne związki chemiczne. Tym bardziej, że w blokach palenie tradycyjnych grilli jest zabronione. Nie tylko ze względu na kwestie bezpieczeństwa, ale również na nieprzyjemny dym, który może przeszkadzać mieszkającymi nad nami sąsiadom. Dzięki elektrycznej wersji grilla, możemy także przygotowywać potrawy bez obawy o problematyczne czyszczenie rusztu.

Jeśli chodzi o potrawy, to dla przykładu dania mięsne przygotowane na grillu elektrycznym są smaczniejsze i bardziej soczyste, a dodatkowo zachowują więcej składników odżywczych. Ze względu na mniejszą kaloryczność potraw, grillowanie szczególnie zalecane jest przez dietetyków. Podczas opiekania zawartość tłuszczu w danym mięsie może się zmniejszyć o 20%.

Osoby dbające o linię oraz wegetarianie mogą z powodzeniem piec na grillu elektrycznym warzywa oraz owoce. W przypadku warzyw i owoców przed położeniem ich na płytę grilla należy odsączyć je z nadmiaru wody. Duże warzywa, jak cukinia, pomidor, papryka czy marchew powinny być pokrojone w plastry. W dobrych grillach występuje funkcja regulacji pokrywy, która umożliwia opiekanie jedzenia o różnej grubości, i to z dwóch stron na raz. Dodatkowo urządzenia z wyższej półki wyposażone są w regulacje temperatury, co dają szersze możliwości opiekania potrawy.

Funkcjonalność to słowo klucz w przypadku tego typu urządzeń. Grill elektryczny może być używany zarówno na stole, jak i blacie kuchennym, a sama czynność grillowania jest łatwa i przyjemna. Wystarczy podłączyć urządzenie do gniazda sieci elektrycznej, wybrać odpowiednie parametry i ułożyć składniki na płycie grilla.
Bardzo ważnym elementem, który decyduje o całym procesie przygotowania potrawy, jest płyta grilla. Zazwyczaj jest ona wykonana z metalu lub posiada syntetyczną powłoką. Jednak istnieje też powłoka DuraCeramic, którą posiadają urządzenia marki Breville. Urządzenie w nie wyposażone  wolne są od szkodliwych substancji PTFE oraz PFOA. W odróżnieniu od innych powłok, opatentowana przez markę Breville powłoka DuraCeramic charakteryzuje się niespotykaną odpornością na zarysowania oraz ścieranie. Jej przewagą jest również wytrzymałość na wysokie temperatury, które mogą sięgać nawet 400°C (dla porównania poziom maksymalnej temperatury dla konkurencyjnej powłoki ustalony jest na 260°C). Zaletą grilla elektrycznego jest szybkość działania, dlatego warto marynować potrawę nieco dłużej przed samym procesem opiekania, który jest relatywnie krótki.

Jak widać, grille elektryczne posiadają ogrom zalet, które docenimy również w przyszłości. Dzięki takiej alternatywie możemy spędzać sezon grillowy również ze znajomymi – przecież komunikatory-wideo nie zostały wymyślone jedynie do prowadzenia służbowych telekonferencji!

Fot. Breville
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat