Niebanalna propozycja dla koneserów pikantnych dań

Kapary w oleju z pieprzem marynowanym OLE! - pomysły na dania.
W okresie przejściowym, kiedy zima dobiega końca ustępując miejsca wiośnie, mimo zmiany na lepsze możemy czuć się senni i lekko osłabieni.

Niestety nasze codzienne obowiązki nie pozwalają nam na zwolnienie tempa i utratę czujności. Przy takiej aurze i różnych nastrojach warto poprawić sobie humor i zadbać o odrobinę przyjemności poprzez urozmaicenie naszego menu przekąskami z pikantnymi dodatkami OLE!

Sięgnijmy na przykład po słoiczek z kaparami w oleju z pieprzem marynowanym OLE! Kapary mają intrygujący nieco ostry i cierpki smak. Ziarna zielonego pieprzu zanurzone w olejowej zalewie przyjemnie chrupią przy rozgryzaniu i nadają kaparom dodatkowej ostrości. Każdej potrawie dodają także wyrafinowania. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, wędlin i serów. Olej natomiast idealnie nadaje się do marynowania i smażenia mięs, które wspaniale przesiąkają jego aromatem.

Zaszalejmy w kuchni i przygotujmy jedno z aromatycznych, pikantnych dań na ciepło z wykwintnymi kaparami w oleju z marynowanym pieprzem OLE!: zapiekankę, placuszki, pizzę, francuski quiche, strudel czy risotto lub makaron al dente.

Pizza bez drożdży z kaparami z pieprzem marynowanym jest prostym i jednocześnie oryginalnym daniem.

  • Wyrabiamy ciasto z dwóch szklanek mąki pszennej, 1/3 szklanki oliwy lub oleju, 2/3 szklanki mleka, 1 łyżeczki proszku do pieczenia ze szczyptą soli i łyżką ulubionych ziół np.  oregano.
  • Ciasto dzielimy na cztery mniejsze kawałki i rozkładamy na papierze do pieczenia. Wierzch pizz smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i układamy plastry sera mozzarella i salami.
  • Pieczemy w 220oC przez 15-20 minut aż do zrumienienia brzegów. Podajemy posypane rukolą, kawałkami pomidorków i kaparami z pieprzem. Możemy polać je odrobią oliwy.

We wspomnianym już przejściowym okresie roku energii z pewnością dodadzą nam kolorowe placuszki z czerwonej soczewicy z kaparami z zielonym pieprzem polane sosem jogurtowym i kolendrą.

  • W blenderze miksujemy 200g czerwonej soczewicy, dwa jajka, połówkę posiekanej cebuli, cztery łyżki mąki, sól i pieprz oraz pół łyżeczki curry. Na sam koniec dodajemy dwie łyżki kaparów.
  • Masa musi być gęsta, jeśli jest za gęsta, możemy dodać trochę wody.
  • Placuszki smażymy na oleju ze słoiczka z Kaparów OLE! na teflonowej patelni. Podajemy polane jogurtem z posiekanym czosnkiem i kolendrą, doprawionym solą i pieprzem.

Wykwintnym daniem jest strudel z łososiem, szpinakiem i kaparami w oleju z pieprzem marynowanym OLE!

  • Duży filet z łososia (ok.400-500g) myjemy, zdejmujemy skórkę. Kroimy wzdłuż na dwie lub trzy części. Nacieramy łyżką posiekanego rozmarynu, solą, pieprzem i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy do lodówki na min. 1h.
  • Szpinak z jednego opakowania dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę i ząbek czosnku siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Partiami dorzucamy szpinak i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Kiedy liście zmiękną, zdejmujemy z ognia. Studzimy.
  • Jedno opakowanie ciasta francuskiego dzielimy na tyle części, ile mamy kawałków ryby. Na każdy płat ciasta nakładamy łososia - zostawiając ok. 2 cm miejsca przy brzegu. Następnie dodajemy szpinak, kawałki fety (50g) i kapary (2-3 łyżki). Całość zawijamy w rulon i robimy nacięcia na wierzchu. Smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem lub makiem.
  • Wkładamy do nagrzanego na 180oC piekarnika i pieczemy ok. 20 min.

Doskonałym dopełnieniem niebanalnych dań z kaparami w oleju z pieprzem marynowanym OLE! będzie kieliszek białego lub czerwonego wina. Dbamy o to by kulinarne przygody były ciekawe, przyjemne i pełne inspiracji - po prostu OLE!

  • Kapary w oleju z pieprzem marynowanym OLE!
  • Pojemność: 212 ml

Fot. OLE!
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat