Niedobór jodu wiąże się z niedoczynnością tarczycy, opóźnieniem rozwoju psychicznego i fizycznego dzieci i młodzieży oraz zaburzeniami kobiecej płodności. Jeśli zaobserwujesz następujące objawy, czym prędzej udaj się do lekarza specjalisty: brak energii, znużenie, spowolnienie ruchów; przyspieszone tętno; drżenie kończyn; kołatanie serca; łamliwe, suche włosy; odczuwanie zimna w ciepłe dni.
Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na jod wynosi 150 µg. Gdzie zatem znajdziemy jod? Możemy przyjmować go wraz z pokarmem lub powietrzem. Niestety w pierwszym przypadku nie jest to takie oczywiste, gdyż w naszym kraju większość produktów spożywczych zawiera bowiem niewystarczającą ilość tego pierwiastka. Dlatego też lekarze zalecają pobyt nad morzem i dostarczanie pierwiastka taką metodą.
Najwięcej jodu znajduje się w rybach morskich (100 g dorsza dostarcza 110 µg jodu, mintaja – ok. 100 µg, a łososia lub makreli – ok. 40 µg), niektórych serach żółtych i pleśniowych pochodzących z mleka krowy (mogą zawierać 40 µg jodu w 100 g produktu), wodach mineralnych oraz suplementach diety.
Ciekawostką jest, że w Polsce – ze względu na niedobory tego pierwiastka – jest obowiązek jodowania soli kuchennej. Należy jednak pamiętać, by spożywać ją z rozwagą, gdyż grozi to m.in. nadciśnieniem tętniczym i zaburzeniami pracy serca.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com