Niedobór jodu – jak go uzupełniać?

Jak uzupełnić poziom jodu w organizmie.
Do prawidłowego funkcjonowania naszemu organizmowi niezbędne są odpowiednie pierwiastki, witaminy i minerały. Jednym z nich jest jod.

Niedobór jodu wiąże się z niedoczynnością tarczycy, opóźnieniem rozwoju psychicznego i fizycznego dzieci i młodzieży oraz zaburzeniami kobiecej płodności. Jeśli zaobserwujesz następujące objawy, czym prędzej udaj się do lekarza specjalisty: brak energii, znużenie, spowolnienie ruchów; przyspieszone tętno; drżenie kończyn; kołatanie serca; łamliwe, suche włosy; odczuwanie zimna w ciepłe dni.

Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na jod wynosi 150 µg. Gdzie zatem znajdziemy jod? Możemy przyjmować go wraz z pokarmem lub powietrzem. Niestety w pierwszym przypadku nie jest to takie oczywiste, gdyż w naszym kraju większość produktów spożywczych zawiera bowiem niewystarczającą ilość tego pierwiastka. Dlatego też lekarze zalecają pobyt nad morzem i dostarczanie pierwiastka taką metodą.

Najwięcej jodu znajduje się w rybach morskich (100 g dorsza dostarcza 110 µg jodu, mintaja – ok. 100 µg, a łososia lub makreli – ok. 40 µg), niektórych serach żółtych i pleśniowych pochodzących z mleka krowy (mogą zawierać 40 µg jodu w 100 g produktu), wodach mineralnych oraz suplementach diety.

Ciekawostką jest, że w Polsce – ze względu na niedobory tego pierwiastka – jest obowiązek jodowania soli  kuchennej. Należy jednak pamiętać, by spożywać ją z rozwagą, gdyż grozi to m.in. nadciśnieniem tętniczym i zaburzeniami pracy serca.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat