Nieodłączny element przyjęcia

Opublikowano: 2019-02-05
Przekąski na bazie Snack, czyli przepis na udaną domówkę.
Jak domówka, to koniecznie z przekąskami. Najlepiej chrupiącymi i dobrze przyprawionymi. A do tego podanymi niestandardowo.

Dlatego dziś mamy dla Was pomysł, jak przygotować przystawki na bazie Snack’u Przysmaku Świętokrzyskiego. Szybko, autorsko i smacznie. Miska pełna chrupek to podstawa każdej imprezy. Jednak chcemy Wam pokazać, że prażynki mogą być genialną bazą przekąsek typu finger foods, a co  najciekawsze sami możemy skomponować autorską przyprawę, która nada im charakteru. To wszystko przygotujemy sami w domu w oparciu o sprawdzone składniki.

Jak przygotować Snack’a?
Snack – Przysmak Świętokrzyski powstaje na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej, bez dodatku przypraw i aromatów. Aby przygotować go do podania, wystarczy wrzucić prażynki na rozgrzany olej i poczekać od 5 do 10 sekund aż zaczną nabierać kształtów oraz wysmażać się. I gotowe! Do wyboru mamy dwa rodzaje – pszenny znany od lat i nowy ziemniaczany. Różnorodne kształty sprawią, że nasze potrawy będą wyglądać niecodziennie. Oprócz smaku, produkt zasługuje na plusa również za możliwość szybkiego „doprodukowania” jego dużych ilości. Chrupki w trakcie smażenia zwiększają swoją objętość nawet do 5 razy, czyli z jednej paczki uzyskamy objętościowo aż do 10 l gotowego produktu. To co ważne, w procesie smażenia możemy nadać Snackowi autorski smak. Wystarczy, że przed wrzuceniem na olej, obtoczymy go w przyprawach. Jak to zrobić? Przygotujmy sobie kilka misek, w których skomponujemy mieszanki przypraw. My proponujemy:

  • Przyprawę chili – pomieszajmy 1 łyżeczkę mielonej papryki chili z 2 łyżeczkami mielonej papryki słodkiej.
  • Przyprawę curry – połączmy po 1 łyżeczce mielonego curry z 1 łyżeczką kurkumy i wędzonej papryki.
  • Sól morską – posypmy przed usmażeniem porcje świeżo mieloną solą morską.

Snack’a wymieszajmy w suchych przyprawach i wrzućmy na rozgrzany ogień. Każdy smak do oddzielnego garnka tak, aby zachować wyjątkowość przypraw.

Przekąska na jedne kęs
Gdy już Snack jest usmażony skomponujmy na jego bazie mini przekąski. Będzie to alternatywa dla popularnych koreczków. Prażynki naturalnie układają się w formę łódeczki, dzięki czemu możemy na nich przygotować wiele przekąsek. Oto kilka propozycji:

  • Warzywne listki – po wysmażeniu wybierzmy prażynki w formie listków. Na nich ułóżmy kiełki słonecznika i przekrojonego na pół pomidorka koktajlowego, dodajmy cienki plasterek sera koziego i szynki parmeńskiej.
  • Serowe kratki – ten kształt wykorzystajmy do podania kostek różnych serów. Świetnie sprawdzi się cheddar czy massdamer. Jeśli kratki wcześniej przyprawimy mieszanką chilli, ta przekąska będzie wyjątkowo  aromatyczna.
  • Rybki z pastą – te genialnie sprawdzą się do podania warzywnych past, np. hummusu, pasty z białej fasoli, zielonego groszku. Takie pasty przygotujemy błyskawicznie w domu. Wystarczy blendować zawartość puszki (ciecierzycę, groszek lub fasolę) z łyżką majonezu, doprawić solą oraz posiekanym czosnkiem i gotowe. Całość udekorujmy kiełkami lucerny lub rzodkiewki i grubo mielonym kolorowym pieprzem.

Takich kompozycji możemy przygotować bez liku. Wystarczy odrobina fantazji, a zaskoczymy naszych gości chrupiącymi przekąskami, których na pewno jeszcze nigdzie nie jedli. Snack – Przysmak Świętokrzyski dostaje jeszcze plusa za ogrom form, które pozwolą nam poeksperymentować w kuchni. Oprócz listków, kratek czy rybek,  znajdziecie w paczkach również m.in.  karbowane owale, ringi oraz korale.

Sugerowana cena Snacku pszennego: 3,99zł brutto / 400 g
Sugerowana cena Snacku ziemniaczanego: 2,19zł brutto / 200 g

Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat