Noworoczny przepis

Lekka sałatka z komosą ryżową i awokado
Po kilku dniach sytego jedzenia w czasie świąt i na imprezach sylwestrowych, przychodzi ochota na nieco lżejsze posiłki, które dodadzą energii i cennych składników odżywczych.

Warto zatem skorzystać z właściwości komosy ryżowej, będącej gastronomicznym hitem ostatnich miesięcy i świetnie sprawdzającej się jako baza do sałatek. Quinoa oferuje bogactwo białka, zdrowych tłuszczów, witamin oraz składników mineralnych. Zestawiona z takimi składnikami jak pieczona marchewka, awokado, słona feta i plastry wegetariańskie VeggieDay smakuje wyśmienicie. Takie danie może zostać podane na przykład jako lekka kolacja. Oto przepis:

Składniki:

  • 200 g marchewki + łyżka oleju
  • 100 g komosy ryżowej (waga przed ugotowaniem)
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
  • 100 g sera feta
  • 80 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
  • 1 dojrzałe awokado + sok z cytryny do skropienia

Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, 1 łyżeczka płynnego miodu, listki z 2 gałązek świeżego tymianku, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki, mieszamy z olejem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzałka góra-dół). Warzywo pieczemy przez około 30 minut lub dłużej do miękkości.
  2. Komosę ryżową gotujemy według opisu na opakowaniu, spulchniamy widelcem, studzimy. Plastry wegetariańskie i ser feta kroimy w kostkę, awokado obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Składniki dressingu mieszamy.
  3. W misce umieszczamy marchewkę, komosę, plastry wegetariańskie, fetę i ciecierzycę. Polewamy dressingiem, mieszamy.
  4. Sałatkę przekładamy na talerze, układamy na niej plastry awokado. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Wskazówki: Ser feta można zastąpić serem z niebieską pleśnią np. gorgonzolą.

Fot. VeggieDay
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat