Odchudzanie po 40. roku życia: jaką dietę wybrać?

Jaką dietę wybrać do odchudzania po 40-stce.
Z wiekiem gubienie zbędnych kilogramów staje się coraz trudniejsze. Z tego powodu po 40. roku życia konieczne okazuje się praktykowanie odpowiedniej diety. Co powinno wchodzić w skład planu żywienia dla osób dojrzałych? Jak schudnąć po 40. w zdrowy sposób i bez efektu jojo?

Dlaczego odchudzanie po 40. roku życia jest trudne?

Odchudzanie po 40-stce jest trudne głównie ze względu na zmiany zachodzące w ludzkim organizmie. W tym czasie przemiana materii wyraźnie spowalnia, dlatego zgubienie zbędnych kilogramów jest nieco bardziej skomplikowane. W trakcie odchudzania trzeba więc postawić na zdrowe nawyki oraz odpowiednią ilość ruchu. Należy praktykować takie podejście przez całe życie, ponieważ po powrocie do starych przyzwyczajeń szybko można ponownie przybrać na wadze.

U kobiet po 40. roku życia dochodzi do zmniejszenia poziomu takich hormonów jak np. testosteron, progesteron i estrogeny. Z tego powodu tłuszcz w ich organizmach zaczyna odkładać się szybciej. Z podobnym problemem borykają się również mężczyźni. W ich przypadku chodzi o spadek testosteronu, który prowadzi do zmniejszania się masy mięśniowej.

Jak można schudnąć po 40-stce?

Aby schudnąć po 40. roku życia, koniecznie trzeba poznać swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Jest ono zwykle mniejsze niż w przypadku osób młodych, które wciąż się rozwijają. W tym celu można skorzystać z internetowych kalkulatorów dostępnych m.in. na stronie cateringu dietetycznego Nice To Fit You lub udać się do dietetyka. Jest to absolutna podstawa do wdrożenia prawidłowej diety.

Aby schudnąć, konieczne jest spożywanie mniejszej ilości kalorii, niż wynika z twojego zapotrzebowania energetycznego. Powinna być ona niższa jedynie o około 200-400 kcal. Większe różnice mogą być niebezpieczne dla organizmu. Poleca się także aktywność fizyczną, która pozwala na spalenie dodatkowych kalorii, a jednocześnie wyrzeźbienie mięśni. Po 40-stce jest to trudniejsze niż kilkanaście lat wcześniej, jednak wciąż osiągalne.

Najważniejsze zasady odchudzania po 40. roku życia

Po 40. roku życia należy praktykować odpowiednią dietę. W tym celu konieczne okazuje się przestrzeganie kilku zasad, takich jak:

  • spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • stawianie na dużą ilość warzyw,
  • pilnowanie ilości spożywanego białka,
  • regularne spożywanie posiłków,
  • zastąpienie węglowodanów prostych węglowodanami złożonymi,
  • picie odpowiedniej ilości wody,
  • ograniczenie spożycia alkoholu.

Jeśli nie chcesz samodzielnie pilnować liczby spożywanych kalorii, możesz także zdecydować się na gotowy catering dietetyczny. To bardzo wygodne rozwiązanie dla osób zabieganych. Każdego dnia pod twoje drzwi trafią wysokiej jakości posiłki o odpowiedniej kaloryczności. Powstają one we współpracy z profesjonalnymi dietetykami, dlatego pozwalają na odżywianie się zdrowo, a jednocześnie kontrolowanie masy ciała.

W cenie jest także aktywność fizyczna oraz wiele innych nawyków, takich jak odpowiednie wysypianie się. W ten sposób można poprawić stan całego organizmu, co wpływa również na przemianę materii.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat