Odkryj warzywny symbol Polski na nowo!

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - przepis kulinarny.
Zainspiruj się! Co nowego wyczarować można z ziemniaka?

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

  • czas przygotowania: 60 min

Składniki:

  • Kiełbasa (np. swojska od JBB Bałdyga)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag sera cheddar
  • Masło
  • Zioła prowansalskie
  • Pieprz

Składniki beszamelu:

  • 2 duże łyżki masła
  • 2 duże łyżki mąki
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odstaw do ostygnięcia. Kiełbasę pokrój w talarki i podsmaż na odrobinie oliwy. Pokrojoną w piórka cebulę dodaj do podsmażonej kiełbasy. Dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem. Całość smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podmaż jeszcze przez chwilę. Następnie w rondelku roztop masło. Dodaj do niego mąkę i energicznie mieszaj aż stworzy się zasmażka. Wlej zimne mleko i mieszaj cały czas podgrzewając. Beszamel dopraw solą i pieprzem. Przestudzone ziemniaki pokrój w plasterki. Następnie naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż warstwę ziemniaków, potem warstwę kiełbasy i polej sosem beszamelowym, a na koniec posyp startym serem. Czynność powtórz do momentu wykorzystania produktów. Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Wstaw do rozgranego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut.

Smacznego!

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat