Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Składniki:
Składniki beszamelu:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odstaw do ostygnięcia. Kiełbasę pokrój w talarki i podsmaż na odrobinie oliwy. Pokrojoną w piórka cebulę dodaj do podsmażonej kiełbasy. Dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem. Całość smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podmaż jeszcze przez chwilę. Następnie w rondelku roztop masło. Dodaj do niego mąkę i energicznie mieszaj aż stworzy się zasmażka. Wlej zimne mleko i mieszaj cały czas podgrzewając. Beszamel dopraw solą i pieprzem. Przestudzone ziemniaki pokrój w plasterki. Następnie naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż warstwę ziemniaków, potem warstwę kiełbasy i polej sosem beszamelowym, a na koniec posyp startym serem. Czynność powtórz do momentu wykorzystania produktów. Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Wstaw do rozgranego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut.
Smacznego!
Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa