Odporność pod kontrolą – jak działa colostrum bovinum?

Jak działa colostrum bovinum na odporność.
Colostrum, określane również mianem młodziwa lub siary bydlęcej, jest substancją powstającą w gruczołach mlecznych ssaków zanim rozpocznie się właściwa produkcja mleka.

Młodziwo jest wydzielane zaraz przed porodem i kilka dni po nim. Ilość substancji aktywnych największa jest w pierwszych godzinach, a następnie skład colostrum zmienia się. Co decyduje o wartości siary bydlęcej?

Colostrum bovinum – nieoceniony wpływ na zdrowie człowieka

Sprawny układ odpornościowy jest szczególnie ważny ze względu na atakujące ludzki organizm bakterie i wirusy. Zawarta w colostrum bovinum kolostrynina skutecznie wzmacnia bariery obronne. Obecne w nim aminokwasy powodują wzmożone wytwarzanie białek odpornościowych. Dodatkowe właściwości kolostryniny to zdolność do ograniczania ilości przeciwciał IgE, które odpowiadają za reakcje alergiczne. Efektem przyjmowania młodziwa jest więc zmniejszenie objawów alergii związanych z wrażliwością na pyłki oraz roztocza. Laktoferyna przeciwdziała z kolei namnażaniu się bakterii gram-dodatnich i gram-ujemnych poprzez uszkodzenie ich ścian komórkowych. Stanowi również remedium na wirusy. Jest pomocna w przypadku wirusa opryszczki i cytomegalii, ale wspiera również walkę z zapaleniem wątroby typu B i C. Ogranicza ekspansję grzybów, np. Candida albicans, dzięki czemu przeciwdziała rozwojowi niebezpiecznej dla organizmu grzybicy. Powoduje uszkodzenie błon komórkowych grzybów. Ważne działanie colostrum to zapobieganie rozwojowi komórek rakowych. Zapewnia prawidłowy stan jelit poprzez dostarczanie substancji odżywczych do mikrokosmków odpowiedzialnych za wchłanianie substancji aktywnych. Sprzyja odbudowie ścian jelit. Młodziwo jest zalecane osobom cierpiącym na nadciśnienie, ponieważ powoduje jego obniżenie. Doskonale wpływa na regenerację tkanek, czyli szybsze gojenie skaleczeń, a także zachowanie młodego wyglądu, gdyż pobudza produkcję kwasu hialuronowego i kolagenu. Minimalizuje rozwój procesów zapalnych związanych z mikrouszkodzeniami włókien mięśni. Stanowi rekomendowany suplement dla sportowców.

Jakie czynniki wpływają na wysoką jakość colostrum?

Wyłącznie colostrum pozyskane w ciągu dwóch pierwszych godzin od momentu rozpoczęcia laktacji jest pełnowartościowe. Naturalne właściwości mogą zostać zachowane tylko pod warunkiem odpowiedniego procesu produkcji suplementu. W tym celu rezygnuje się z suszenia młodziwa w wysokich temperaturach na rzecz technologii liofilizacji, która gwarantuje, że nie zostanie przekroczona temperatura 40°C. Colostrum Genactiv jest produkowane zgodnie z najwyższymi normami.

Badania kliniczne potwierdzające właściwości colostrum

Pełne informacje na temat colostrum są dostępne na stronie https://genactiv.eu. Młodziwo zostało poddane badaniom klinicznym potwierdzającym jego właściwości. W proponowanych produktach nie ma dodatków substancji modyfikujących. Warto przyjrzeć się również preparatom zawierającym mleko klaczy, które rekomendują dietetycy.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat