Odpowiednie odżywianie dzieci i mlodzieży

Co i dlaczego warto zapakować do szkolnego plecaka?
Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta u dzieci i młodzieży jest niezwykle ważna dla ich prawidłowego rozwoju zarówno fizycznego jak i intelektualnego. Dobrej jakości produkty i prawidłowo skomponowane posiłki spożywane co 3-4 godziny to zasady, które dotyczą nie tylko dorosłych, ale również dzieci.

Podstawowe zasady komponowania menu dla dzieci i młodzieży
Według Instytutu Żywności i Żywienia całodzienne menu dla dzieci i młodzieży powinno dostarczać w zależności od wieku, masy ciała i wykonywanej aktywności fizycznej 1400 – 4000 kcal dziennie. Dieta dziecka niewiele różni się od tej dla dorosłych. Jednak, by zachęcić do jedzenia zdrowych dań, warto by były one kolorowe i ładnie podane. W wieku 4-18 lat można jeść właściwie wszystko, co zdrowe i zalecane również dla dorosłych.

Różnice występują jedynie w ilości oraz odpowiednim rozkładzie makroskładników, takich jak białko, węglowodany i tłuszcze oraz zawartość witamin i składników mineralnych w poszczególnych posiłkach. W diecie dzieci i młodzieży białko powinno stanowić 12-15%, tłuszcze 30% a węglowodany 55-58%.

- Źle skomponowane posiłki oraz mała aktywność fizyczna w wieku szkolnym mogą doprowadzić do poważnych chorób w dorosłym życiu. Nadwaga i otyłość to pierwszy krok do pojawienia się cukrzycy, chorób układu krążenia, czy nowotworów. Dlatego dobre nawyki żywieniowe warto kształtować już od najmłodszych lat. Zadbajmy o to, by posiłki były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, jak również o to, by dzieci regularnie chodziły na lekcje w-f’u – mówi Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Zdrowe przekąski, czyli co zapakować dziecku do szkoły?
Przygotowując każdy posiłek dla naszych pociech powinniśmy pamiętać o ograniczeniu cukru i tłuszczów zwierzęcych, które nie przynoszą żadnych korzyści dla organizmu. Podstawą diety dzieci i młodzieży powinny być warzywa i owoce oraz dobrej jakości białko. Pamiętajmy również o dostarczaniu odpowiedniej ilości błonnika: chleb razowy, brązowy ryż, gruboziarniste kasze i pełnoziarnisty makaron. W posiłkach powinny również znaleźć się ryby i chude gatunki mięs, a także mleko i jego przetwory.

Dietetyk podpowiada również co smacznego i zdrowego można zapakować dziecku do plecaka:
- Dobrą propozycją posiłku dla dziecka do szkoły jest kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z dużą ilością warzyw oraz będącym źródłem białka np. chudym mięsem lub nabiałem.
W ramach przekąski, przy dużej liczbie zajęć polecam również dodatkowo garść orzechówi świeże lub suszone owoce oraz jogurt naturalny. Możemy też zapakować domowe, pełnoziarniste muffiny lub tzw. „kulki mocy” z nasion, orzechów i suszonych owoców, na które w internecie znajdziemy wiele zdrowych przepisów. Dobrze sprawdzają się również banany i marchewki, które dzieci lubią za ich słodki smak a są przy tym zdrowe i sycą na dłużej. Ciekawym rozwiązaniem będą również owocowe lub owocowo-warzywne gęste koktajle i smoothie, które przechowujemy w kubkach termicznych lub innych, szczelnych, wielorazowych opakowaniach. Natomiast młodzież prócz kanapek na pewno chętnie zabierze pudełko, czyli tzw. lunch box z sałatką na bazie pełnoziarnistego makaronu, kaszy lub brązowego ryżu z warzywami i indykiem lub soczewicą. – podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food

Fot. Kukuła Healthy Food
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat