Ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…

Smaczny ogórek.
Znane, zielone warzywo o pozytywnych właściwościach.

Ogórek to jedno z najstarzej uprawianych warzyw na świecie. Pojawił się ok. 3 tysiące lat temu w Azji. Za sprawią Krzysztofa Kolumba ogórek trafił do Ameryki, gdzie również zyskał całe grono smakoszy. Co ciekawe, pierwszą na świecie szklarniową uprawę ogórka zapoczątkował Ludwik XIV. Od tamtej pory warzywo to jest hodowane niemal na każdym zakątku kuli ziemskiej.

Wartości odżywcze
Wartość odżywcza ogórka nie jest wysoka. Jednak jest on ceniony z powodu zawartości związków mających charakter zasadowy. Niewiele z nas zdaje sobie sprawę z tego, że związki takie korzystnie wpływają na odkwaszenie organizmu. Warzywo to w blisko 96% składa się z wody i nie jest zasobne w witaminy czy minerały. Śladowe ilości witamy C, K czy tych z grupy B oraz potasu, magnezu, miedzi i manganu to wszystko, co może pod tym kątem zapewnić nam ogórek. Co ciekawe, najwięcej wspomnianych składników zawiera skórka, stąd też zaleca się jej spożywanie o ile mamy pewność, że produkt pochodzi z biologicznej uprawy.

Na zdrowie!
Co prawda ogórek nie zawiera całej gamy wartości odżywczych, ale ma za to małą wartość kaloryczną i pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Dzięki temu jest bardzo często wykorzystywany w dietach odchudzających. Warto go również spożywać latem, gdy doskwiera nam upał.  Niewiele osób wie, że lecznicze właściwości wykazują same... pestki! Kiedy możemy je wykorzystać? Najlepiej, gdy zmagamy się z zapaleniem nerek i zatrzymaniem moczu. Warto wówczas przygotować sobie z nich napar.

Należy także wspomnieć, że ogórek zawiera enzym o nazwie askorbinaza, który niszczy witaminę C, stąd też niekorzystne jest łączenie go z innymi warzywami. Jednak działanie to można zniwelować. W jaki sposób to uczynić? Głownie poprzez sposób przyrządzenia sałatki. Kwaśne środowisko niweluje działanie wspomnianego enzymu. Stąd też, jeśli robimy surówkę z ogórkiem, warto dodać do niej np. ocet winny.

Czemu gorzki?
Goryczkowy posmak ogórka przeszkadza wielu podniebieniom i często zniechęca do spożywania tego warzywa. Jednak jest na to sposób! Wystarczy obierać ogórka od jaśniejszej do ciemniejszej strony czy też inaczej mówiąc od kwiatka, do ogonka. Zabieg ten zniweluje gorzki posmak. A właściwie czemu ogórek bywa gorzki? Za smak ten odpowiada kukurbitacyna. Jej stężenie zdecydowanie zwiększa się, gdy podczas uprawy ogórka pojawią się okresy suszy, skoki temperatur lub gdy gleba jest uboga w azot. Składnik ten jest obecny w każdej odmianie ogórka, bowiem jak dotąd nie udało się wyhodować odmiany, która byłaby całkowicie od niej wolna. Jednak na rynku pojawiły się już ogórki bardziej odporne na niekorzystne warunki, a tym samym mniej gorzkie.

Typowe i nietypowe przeznaczenie
Świeże ogórki można spożywać bezpośrednio dodając je np. do sałatki czy jako składnik mizerii, można również je konserwować czy kisić. Jednak ogórek to nie tylko produkt spożywczy, bowiem przez wiele kobiet jest wykorzystywany, jako naturalny środek kosmetyczny. Świeże płatki ogórka można kłaść na zamknięte powieki, aby zniwelować opuchliznę pod oczami. Skóra ludzka i ogórek mają ten sam odczyn pH, przez co maseczka z tego warzywa nie tylko łagodzi podrażnienia, ale także nawilża, tonizuje i odświeża każdy rodzaj cery. Sam wyciąg z ogórka jest składnikiem wielu kremów, toników, ale także i perfum.

Ogórek nie dostarczy nam całej gamy witamin i minerałów, ale jego spożywanie przynosi inne, pozytywne skutki. Poza tym dzięki przyrządzonym z niego maseczkom możemy w bardzo łatwy sposób odprężyć swoją cerę, zatem naprawdę warto korzystać z jego dobrodziejstw.

Joanna Ulanowicz
(joanna.ulanowicz@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat