Olej marchewkowy - co powinniśmy o nim wiedzieć?

Co powinniśmy wiedzieć o oleju marchewkowym.
Marchew zalicza się do jednych z najzdrowszych warzyw. Pijemy z niej soki i jest składnikiem niemal każdej sałatki. Mało kto wie, że z marchwi możemy zrobić olej, który posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych.

Gdy włączamy dużo marchewki do swojej diety lub pijemy duże ilości soku marchewkowego, nasza skóra naturalnie zmienia odcień na ciemniejszy. Buzia nabiera kolorów i twoja cera wygląda, jakby była pięknie muśnięta słońcem. Dzieje się to za sprawą karotenu, który znajduje się w tym warzywie. Marchewka działa również przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Właściwości oleju marchewkowego

Olej z marchewki wykazuje podobne właściwości co pomarańczowe warzywo - nadaje skórze blasku, a jego stosowanie poleca się osobom, które borykają się z problemami z rozszerzonymi naczyniami. Miksturę tą można również stosować podczas stanów zapalnych lub infekcji.

Dodatkowo olej marchewkowy zawiera wiele składników odżywczych i witamin. Można w nim znaleźć witaminę A, C, E oraz F, a także witaminy z grupy B. Olej z marchewki to również źródło wielu niezdbędnych minerałów do prawidłowego funkcjonowania: żelaza, miedzi, wapnia, fosforu, cynku oraz kwasów tłuszczowych.

Zastosowanie oleju marchewkowego

Olej marchewkowy ma wiele zastosowań: można więc stosować go na twarz, włosy i ciało. Odbuduje zniszczone włosy, nawilża przesuszone miejsca na skórze oraz wzmacnia osłabione paznokcie. Mikstura ta również wyrówna koloryt skóry, dzięki czemu będzie promienna o pięknym, brzoskwiniowym odcieniu. Dodatkowo olej ten stosowany na twarz wygładza zmarszczki oraz ujędrnia skórę. Olej marchewkowy może być również dodawany do sałatek czy innych potraw.

Jak przygotować olej marchewkowy?

Przygotowanie oleju marchewkowego jest banalnie proste. Wystarczy tylko przygotować: kilka marchewek, olej słonecznikowy oraz butelkę z ciemnego szkła.

Na początek myjemy, obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach marchewki. Następnie wiórki marchewkowe przekładamy do ciemnej i szklanej buteleczki. Wlewamy do naczynia olej słonecznikowy, tak aby zakrył wiórki. Butelkę zakęcamy i odstawiamy na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Istotne jest, aby codziennie nią potrząsać. Po miesiącu odcedzamy miksturę  i możemy włączyć ją do naszej codziennej pielęgnacji.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat