Olej jojoba właściwości i zastosowanie, działanie

Opublikowano: 2020-03-25
Właściwości, zastosowanie i działanie oleju jojoba.
Olej jojoba to niewątpliwie szczególny produkt spośród kosmetyków pochodzenia naturalnego. Imponująca szerokim spektrum, skala zastosowań tego specyfiku wynika bezpośrednio z jego cennych właściwości.

Natura skomponowała właśnie dla niego niezwykłą recepturę, dzięki której olej jojoba stał się bardzo ważnym elementem pielęgnacyjnym, a w niektórych przypadkach również leczniczym. Poznaj charakterystykę, właściwości i działanie oleju jojoba oraz dowiedz się, dlaczego warto włączyć go do pielęgnacji skóry, cery, włosów i paznokci.

Pochodzenie i uprawa oleju jojoba

Olej jojoba - owoc krzewu Simmondsia chinensis to wiecznie zielona roślina Ameryki Północnej. Rośnie naturalnie na pustyniach południowo-zachodnich terenów. To nieduża roślina, odporna na wysokie temperatury i rodząca drogocenne owoce, z nasion których pozyskuje się olej jojoba. Liście rośliny są drobne, owalne lub lancetowate i szarozielone. Żeńskie egzemplarze pokrywają się niewielkimi, zielonkawymi kwiatami, zaś męskie nieco większymi, w kolorze żółtym. W zielonych owalnych owocach tkwią maksimum trzy ziarenka - źródła wosku jojoba.

Krzew Simmondsia chinensis występuje na pustyniach Sonora i Mojave, łączących ze sobą Kalifornię, Arizonę, Nevadę i Meksyk. Warto wspomnieć, że nasiona jojoba są także składnikiem diety indian meksykańskich, którzy jedzą je na surowo bądź prażą. Natomiast wyciskany z nich olej stosowany jest jako środek leczniczy na rany, przeziębienia, dolegliwości nerek, bóle głowy, choroby oczu bądź zatrucia pokarmowe. Specyfik stał się na tyle pożądanym produktem w kosmetyce, że zaczęto go także uprawiać w Afryce Południowej, Australii, Indiach, na Haiti, jak również Brazylii, Argentynie i Paragwaju.

Czym jest olej jojoba?

Olej jojoba złoty tylko potocznie nazywany jest olejem - tak naprawdę to nie olej, a naturalny, ciekły wosk o złoto-żółtym zabarwieniu. W niskich temperaturach (poniżej 7 stopni Celsjusza) może tężeć. Zjawisko to zaobserwujemy, gdy włożymy go do lodówki. Tam po pewnym czasie zamieni się w miękką masę. Zawartość oleju jojoba jest zdecydowanie inna, niż w przypadku większości preparatów używanych w kuchni oraz kosmetyce. Specyfik ten wyjątkowo dobrze współgra z naturalnym sebum produkowanym przez skórę człowieka. W swoim składzie ma skwalen, czyli węglowodór zaliczany do lipidów, który jest umocnieniem naturalnego płaszcza hydro-lipidowego.

Olej jojoba wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a ponadto wykazuje ekspansję od wolnych rodników (chroni skórę przed mutacjami kancerogennymi i działa przeciwstarzeniowo). Preparat jest niemal w całości złożony z licznych estrów kwasów tłuszczowych i alkoholowych. Bez wątpienia najwięcej jest w nim cetylu - substancji o właściwościach bakteriobójczych. Pozostałe, równie ważne kwasy tłuszczowe zawarte w olejku jojoba to kwas oleinowy, eikozenowy oraz erukowy. Olej posiada również fitosterole, czyli witaminy z grupy A, B, C, E i F, jak również minerały takie jak chrom, cynk, miedź, jod, kobalt, krzem, selen i siarkę. Produkt wyróżnia się bardzo wysoką trwałością i odpornością na utlenianie.

olejek jojoba

Olej jojoba - właściwości pielęgnacyjne

Niewątpliwie, jedną z właściwości skóry człowieka jest wydzielanie sebum, czyli tzw łoju skórnego. Substancja ta pełni rolę jej ochronnego płaszcza, bowiem bez sebum skóra byłaby bardzo narażona na działanie czynników zewnętrznych. W przypadku, gdy produkcja sebum się zmniejsza, skóra staje się matowa i podatna na powstawanie zmarszczek. Z kolei jego nadmiar prowadzi do powstawania trądziku i przetłuszczania się skóry. Skład chemiczny oleju jojoba jest bardzo podobny do ludzkiego sebum. Estry woskowe zawarte w łoju skórnym i w olejku jojoba są w około 30% zbliżone do siebie swoją budową. Olej jojoba reguluje poziom sebum w skórze. Pomaga zachować równowagę zarówno osobom o cerze tłustej, jak i posiadaczkom cery suchej, wytwarzającej mniej sebum. Specyfik działa na skórę kojąco, nadaje jej blasku, a jednocześnie nie sprawia, że skóra staje się świecąca.

Jak już zostało wspomniane, jednym ze składników oleju jojoba jest witamina E. To naturalny antyoksydant, czyli substancja neutralizująca działanie wolnych rodników. Oznacza to, że preparat skutecznie hamuje proces starzenia się skóry. Oprócz tego, witamina E chroni ją przed utratą cennych włókien - kolagenu i elastyny. Dzięki temu na dłużej zachowuje elastyczność, jędrność oraz zdrowy wygląd. Natomiast witamina A i fitosterole napinają skórę i wygładzają powstałe już zmarszczki. Olejek jojoba przyspiesza także proces regeneracji. Tę właściwość zawdzięcza głównie zawartości witaminy F. Witamina F to inaczej NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), a więc kwas linolowy, arachidowy, linolenowy, które doskonale odbudowują utraconą warstwę lipidową naskórka. Z kolei skwalen ochrania skórę przed wirusami, bakteriami, działaniem promieni UV, a w połączeniu z kwasem mirystynowym zapobiega utracie wody ze skóry.

Jak używać olejek jojoba w codziennej pielęgnacji twarzy?

Olej jojoba świetnie sprawdza się jako uniwersalny kosmetyk do twarzy. Dzięki właściwościom nawilżającym i odżywiającym hamuje rozwój bakterii i zapobiega rozmnażaniu się grzybów. Specyfik ten możesz stosować na wiele różnych sposobów. Szczególnie poleca się go używać jako krem na noc. Po dokładnym oczyszczeniu twarzy, wystarczy nałożyć niewielką ilość substancji bezpośrednio na skórę twarzy. Nie pomijajmy również okolicy wokół oczu. Składniki zawarte w preparacie z pewnością będą działać całą noc. To właśnie wtedy zachodzą najintensywniejsze procesy regeneracyjne, które poprzez nałożenie oleju dodatkowo wesprzesz. Olejek jojoba może być równie dobrze stosowany do demakijażu i oczyszczania skóry z różnego rodzaju zanieczyszczeń. Po delikatnym przemyciu skóry płatkiem kosmetycznym nasączonym olejkiem, warto odsączyć z niej resztki preparatu przykładając lekko ręcznik papierowy do twarzy.

Preparat ten może być stosowany jako krem nawilżający, przeciwzmarszczkowy i ochronny w jednym. Bardzo dobrze wchłania się w skórę, natłuszcza ją, nawilża i odżywia. Dzięki temu staje się gładka i jędrna. Dodatkowo, zagęszcza strukturę skóry wypełniając zmarszczki oraz wzmacnia płaszcz hydrolipidowy. Olej jojoba, jako jeden z niewielu olejów roślinnych pomaga w walce z trądzikiem. Istotne jest także to, że specyfik ten nie uczula, nie podrażnia i nie zatyka porów, a ponadto przyspiesza gojenie się ran. Ze względu na swoje drogocenne właściwości, olejek jojoba polecany jest do pielęgnacji każdego rodzaju skóry - suchą cerę nawilża,  zniszczoną odżywia, odmładza dojrzałą, koi trądzik, leczy stany zapalne i minimalizuje wydzielanie sebum.

Olej jojoba w pielęgnacji włosów

Olej jojoba niewątpliwie posiada właściwości umożliwiające mu wnikanie w głębsze warstwy skóry, jak i w głąb struktury włosa. Zatem, jak ten specyfik działa na włosy? Po pierwsze wzmacnia cebulki włosowe, ułatwia rozczesywanie, zapobiega elektryzowaniu się i skutecznie chroni włókno włosa przed działaniem czynników zewnętrznych. Co więcej, zapobiega łamliwości i nadaje włosom blasku. Olej jojoba warto wmasować w skórę głowy, ponieważ wnika on w cebulki i umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mieszków włosowych. Do tego działa przeciwłupieżowo, łagodząco oraz zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu.

Bez wątpienia jojoba to jeden z najbardziej wielofunkcyjnych olejków. Nadaje się do każdego rodzaju włosów - zarówno suchych, jak i tym ze skłonnościami do przetłuszczania się. Suchym zapewni optymalnym poziom nawilżenia i zapobiegnie utracie wody, zaś w przypadku tych drugich wyreguluje gruczoły łojowe i minimalizuje wydzielanie sebum. Olejek można stosować na włosy zarówno w czystej postaci, ale również jako dodatek do produktów pielęgnacyjnych. Trzeba jednak zwracać uwagę, aby skład kosmetyku był naturalny, pozbawiony konserwantów, silikonów i substancji zapachowych. Preparat ma świetne właściwości, jeśli zmieszamy go z innymi olejami, np. arganowym, makadamia lub kokosowym. Takie połączenie z pewnością zapewni włosom kompleksową pielęgnację i odmieni ich wygląd.

olejowanie włosów

Inne zastosowania

Olej jojoba bardzo często bywa także stosowany w aromaterapii. Wprawdzie sam nie posiada zapachu, ale jego właściwości umożliwiają wykorzystanie go jako substancji wydłużającej okres przydatności olejków eterycznych. Brak zapachu oraz inne pożądane cechy spowodowały, że olejku jojoba zaczęto używać jako nośnik w produkcji perfum. Zapachy uzyskane w ten sposób są znacznie trwalsze i mniej lotne, niż te powstałe na podstawie alkoholu. Preparat jest częstym dodatkiem do masażu i do kąpieli.

Olej jojoba jest również powszechnie wykorzystywany w produkcji kremów, balsamów i maści. Wskutek rafinacji uzyskuje lekką konsystencję, dzięki czemu nie pozostawia tłustego filmu na skórze oraz nie działa komedogennie. Poleca się go także jako ważny element kuracji wzmacniającej zniszczone paznokcie. W tym przypadku należy wcierać niewielką ilość substancji w płytkę, która w niedługim czasie odzyska doskonałą kondycję, stając się zdrowsza i mocna. Szerokie możliwości zastosowań i pozytywne rekomendacje dermatologów i kosmetologów stawiają olej jojoba w pierwszym rzędzie naturalnych kosmetyków, dających pozytywne efekty, przy jednoczesnym bezpieczeństwie stosowania.

olej wykorzystywany w masażu

Podsumowanie

Olej jojoba bez wątpienia posiada wiele cennych właściwości. Jest on zalecany zarówno do pielęgnacji całego ciała, jak i skóry głowy czy włosów. Specyfik ten stosowany jest jako naturalny kosmetyk, który niejednokrotnie stanowi bazę dla innych produktów pielęgnacyjnych, a nawet zapachowych. Ponadto, jest także używany w aromaterapii i masażu. Ze względu na jego niską cenę oraz wielofunkcyjność, jest on jednym z najchętniej wybieranych olejów naturalnych w Polsce i na świecie.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat