W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Olejek różany

Opublikowano: 2017-07-11
Aromatyczny olejek różany otrzymywany jest przez destylację z parą wodną świeżych płatków kwiatowych różnych gatunków z rodzaju Rosa.

Najlepszy jakościowo olejek pochodzi z róż odmiany damascena (róża damasceńska) uprawianej w Bułgarii, przede wszystkim w słynnej Dolinie Róż (Kazanlyk, Karlovo). Ta sama róża występuje również w basenie morza Śródziemnego (Turcja, Egipt, Maroko) oraz w Gruzji, Armenii, Indiach i Chinach. Najwyższą jakość olejku uzyskuje się z kwiatów zbieranych o świcie. Przeciętna wydajność olejku otrzymywanego klasyczną metodą destylacji z parą wodną wynosi 0,025 – 0,050% to znaczy 1 kg z 2-4 ton płatków róż. Olejek ma postać ciemnobrunatnej, gęstej cieczy zestalającej się w czasie przechowywania. Pachnące składniki płatków róży wydobywać można do celów perfumeryjnych również drogą ekstrakcji rozpuszczalnikami otrzymując konkret róży (ekstrakcja rozpuszczalnikiem organicznym niepolarnym) i absolut róży (ekstrakcja konkretu alkoholem). Należy jednak pamiętać, iż w aromaterapii nie powinno się stosować konkretów i absolutów.

Olejek różany to jeden z najdroższych i najbardziej cenionych olejków eterycznych. Olejek o szerokim zastosowaniu przede wszystkim w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym, działa również na organizm przeciwskurczowo, przeciwdrobnoustrojowo oraz przeciwzapalnie. W badaniach przeprowadzonych na myszach zaobserwowano ośrodkowe działanie uspokajające wyciągu etanolowego z kwiatów róży damasceńskiej.

Olejek ma działanie antyseptyczne, uspokajające, obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca, oczyszcza oraz odmładza skórę, zmniejsza zjawisko pękania naczyń krwionośnych. To także łagodny afrodyzjak. Reguluje menstruację i jest pomocny przy problemach związanych z menopauzą. Stosuje się go między innymi w depresjach, bezsenności, stresie i napięciu nerwowym, bólach głowy, nadciśnieniu i infekcjach.

Produktami aromaterapeutycznymi pozbawionymi jakichkolwiek dodatków syntetycznych i barwników są olejki należące do uznanej serii Dr Beta®.  W serii różanej ß® Dr Beta® znajdziemy tonik, oliwkę, żel na rozszerzone naczynka, krem, mleczko do demakijażu, żel pod prysznic i niezwykle aromatyczną wodę różaną.  Kosmetyki te przeznaczone są przede wszystkim do pielęgnacji skóry wrażliwej, z rozszerzonymi naczynkami. W ich składzie znalazły się między innymi olejki: różany i neroli.


ip

fot. DR BETA





Społeczność
Reklama