Orientalna sałatka z kaszą i kalafiorem

Dieta pudełkowa IKEA - przepis kulinarny.
Sałatka jest smaczna nawet następnego dnia, idealnie sprawdzi się w wydaniu piknikowym.

Orientalna sałatka z kaszą i kalafiorem

  • Czas: 30 minut
  • Porcje: 2 szt.

Co może się przydać:

  • pojemnik IKEA 365+
  • rondel IKEA 365+
  • durszlak KLOCKREN

Składniki

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej (można użyć też kaszy bulgur)
  • pół kalafiora
  • pół limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 cm imbiru
  • 40 g rodzynek (można zamienić na suszoną żurawinę)
  • garść liści mięty
  • 2 duże szczypty soli
  • 1 łyżka syropu z agawy (lub miodu)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g fety

Sposób przygotowania

  1. Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Osuszamy na sitku przez kilka minut, następnie wrzucamy do dużej miski.
  2. Z surowego kalafiora odrywamy różyczki, myjemy i szatkujemy na drobne kawałki. Dodajemy do kaszy.
  3. Imbir ścieramy, do miski, na drobnej tarce.
  4. Do miski dodajemy sok z połowy limonki, oliwę, rodzynki, poszatkowane liście mięty, sól, syrop z agawy, kumin, kurkumę, cynamon i kruszymy fetę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.

*Podajemy na zimno.

Fot. IKEA
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat