Orientalna sałatka z kaszą i kalafiorem
Sałatka jest smaczna nawet następnego dnia, idealnie sprawdzi się w wydaniu piknikowym.
Orientalna sałatka z kaszą i kalafiorem
- Czas: 30 minut
- Porcje: 2 szt.
Co może się przydać:
- pojemnik IKEA 365+
- rondel IKEA 365+
- durszlak KLOCKREN
Składniki
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej (można użyć też kaszy bulgur)
- pół kalafiora
- pół limonki
- 2 łyżki oliwy
- 3 cm imbiru
- 40 g rodzynek (można zamienić na suszoną żurawinę)
- garść liści mięty
- 2 duże szczypty soli
- 1 łyżka syropu z agawy (lub miodu)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g fety
Sposób przygotowania
- Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Osuszamy na sitku przez kilka minut, następnie wrzucamy do dużej miski.
- Z surowego kalafiora odrywamy różyczki, myjemy i szatkujemy na drobne kawałki. Dodajemy do kaszy.
- Imbir ścieramy, do miski, na drobnej tarce.
- Do miski dodajemy sok z połowy limonki, oliwę, rodzynki, poszatkowane liście mięty, sól, syrop z agawy, kumin, kurkumę, cynamon i kruszymy fetę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
*Podajemy na zimno.
Fot. IKEA
Informacja prasowa