W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Oryginalny, domowy rosół z kurczaka!

Opublikowano: 2017-12-01
Przepis na domowy rosół z kurczaka.
Esencjonalny, aromatyczny i złoty czyli domowy rosół z kurczaka, uwielbiany przez wszystkich Polaków. Król i podstawa wielu zup, zastrzyk energii dla chorych, danie na każdą okazję.

Rosół przygotowany z Kurczaka Zagrodowego Rosołowego, wybranych jarzyn, naturalnych ziół i przypraw to doskonała propozycja pożywnego i rozgrzewającego dania na nadchodzące chłodne dni.

Tradycyjny, domowy rosół uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. W polskiej kuchni to prawdziwy klasyk, który podajemy zazwyczaj z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Najbardziej delikatny jest ten przygotowany z mięsa drobiowego. Idealnie aby nie był za tłusty, ale też nie chudy, miał ładną złocistą barwę i był klarowny. Doskonały rosół o niebanalnym smaku przyrządzimy z najwyższej jakości Kurczaka Zagrodowego Rosołowego. Dzięki wyjątkowemu sposobowi chowu i karmienia jego mięso jest chudsze i zdecydowanie różni się smakiem od kurczaków standardowych. Chów Kurczaka Zagrodowego trwa o połowę dłuższej niż zwykłych kurcząt, przez cały ten czas ma dostęp do zagrody na świeżym powietrzu. Żywiony jest wyłącznie wysokowartościową, karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nie podaje mu się żadnych antybiotyków.

Kurczak Zagrodowy Rosołowy dostępny jest w całości, razem z podrobami, które wzbogacają smak zupy. Do każdego Kurczaka Zagrodowego Rosołowego dołączona jest także saszetka z przyprawami, które tworzą idealną kompozycję smaku i aromatu. Taki rosół, pachnący intensywnym wywarem, włoszczyzną i przyprawami, to najlepsza propozycja naturalnego, rozgrzewającego i pożywnego dania dla całej rodziny.

Rosół domowy z Kurczaka Zagrodowego Rosołowego
Czas przygotowania: 2 godz.
Lista składników:

  • 2-3 pietruszki
  • 3-5 łodyżek lubczyku
  • 3-5 marchewek
  • cebula
  • Kurczak Zagrodowy Rosołowy
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • por
  • przyprawa dołączona do Kurczaka Zagrodowego Rosołowego
  • seler
  • ziele angielskie


Kurczaka Zagrodowego Rosołowego pokroić na części, opłukać. Warzywa obrać i również opłukać. Do większego garnka włożyć elementy kurczaka, zalać zimną wodą, lekko osolić, zagotować. Zdjąć szumowiny, dodać marchew, pietruszkę, por, seler, 2-3 gałązki lubczyku, ok. 3-5 liści laurowych, 5-7 ziaren ziela angielskiego, 7-10 ziaren pieprzu naturalnego.

Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem, ok. 30 min. Po tym czasie gdy kurczak będzie miękki wyjąć go. Nad palnikiem zrumienić cebulę i wrzucić ją do rosołu. Wyjąć rozgotowane łodyżki lubczyku, dodać przyprawę dołączoną do Kurczaka Zagrodowego Rosołowego oraz sól i pieprz do smaku.

Po wyłączeniu rosołu dorzucić nowe 1-2 łodyżki lubczyku. Podajemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym, całość posypujemy posiekana natką pietruszki. Mięso możemy podać oddzielnie np. z ryżem oraz zieloną sałatką.

Dobre rady:

  • Rosół, który zostanie należy przecedzić, zagotować, a następnie zamknąć np. w słoikach i po ostudzeniu wstawić do lodówki. Pamiętajmy, aby mięso i warzywa z rosołu przechowywać oddzielnie. Inaczej jest ryzyko, że rosół się zepsuje.
  • Następnego dnia z reszty rosołu możesz przygotować inną zupę np. pomidorową lub ogórkową.
  • Ugotowane mięso z rosołu wykorzystaj. Możesz z niego przygotować farsz do krokietów, pierogów lub pasztecików.


Fot. Kurczak Zagrodowy
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama