Orzechowe ciasteczka Jonathana Phanga

Przepis na orzechowe ciasteczka Jonathana Phanga.
Jonathan Phang

Ciasto:

  • 225g mąki
  • 110g smalcu
  • 2-3 łyżki lodowatej wody


Nadzienie
:

  • 175g gładkiego masła orzechowego
  • 200g cukru muscavado


Przyozdobienie
:

  • 2 lekko ubite żółtka jaj z odrobiną mleka
  • 100g cukru pudru
  • Kolorowa posypka


Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 190°C i posmaruj masłem brytfankę.
  2. Przesiej mąkę, dodaj sól i smalec i wyrabiaj aż będę przypominać kruszonkę. Wtedy zacznij dodawać w małych ilościach wodę i wyrabia aż do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj długi wałek z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
  3. Aby zrobić nadzienie połącz masło orzechowe z cukrem. Wyjmij ciasto z zamrażarki i podziel na 12 równych części. Uformuj w kulki. Spłaszcz je w dłoniach i wyłóż łyżeczkę nadzienia. Sklej ciasto i ponownie spłaszcz, na grubość mniej więcej 1,5cm.
  4. Posmaruj każde ciasteczko jajkiem i umieść w piekarniku. Piecz przez 15 – 20 minut aż będą złocisto brązowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  5. Aby zrobić polewę, przesiej cukier puder do miski i stopniowo dodawaj wodę, aż polewa będzie gęsta i gładka. Polej ciasteczka i wykończ kolorowymi posypkami.


Fot. Polsat Food Network
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat