Orzechowe ciasteczka Jonathana Phanga
Jonathan Phang
Ciasto:
- 225g mąki
- 110g smalcu
- 2-3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 175g gładkiego masła orzechowego
- 200g cukru muscavado
Przyozdobienie:
- 2 lekko ubite żółtka jaj z odrobiną mleka
- 100g cukru pudru
- Kolorowa posypka
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 190°C i posmaruj masłem brytfankę.
- Przesiej mąkę, dodaj sól i smalec i wyrabiaj aż będę przypominać kruszonkę. Wtedy zacznij dodawać w małych ilościach wodę i wyrabia aż do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj długi wałek z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
- Aby zrobić nadzienie połącz masło orzechowe z cukrem. Wyjmij ciasto z zamrażarki i podziel na 12 równych części. Uformuj w kulki. Spłaszcz je w dłoniach i wyłóż łyżeczkę nadzienia. Sklej ciasto i ponownie spłaszcz, na grubość mniej więcej 1,5cm.
- Posmaruj każde ciasteczko jajkiem i umieść w piekarniku. Piecz przez 15 – 20 minut aż będą złocisto brązowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Aby zrobić polewę, przesiej cukier puder do miski i stopniowo dodawaj wodę, aż polewa będzie gęsta i gładka. Polej ciasteczka i wykończ kolorowymi posypkami.
Fot. Polsat Food Network
IP