Ostropest plamisty mielony – właściwości

Ostropest plamisty to roślina, która przypomina oset „wzbogacony” o różowe kwiatostany. Już tysiące lat temu doceniano jego niezwykłe właściwości lecznicze.

Dziś, kiedy odradza się fascynacja medycyną naturalną, ostropest wraca do łask i do kobiecych domowych apteczek - nie tylko po to, by leczyć rozmaite dolegliwości, ale również po to, by… odmładzać. Co jeszcze warto wiedzieć o tej niezwykłej roślinie?

Ostropest plamisty – właściwości
Za działanie ostropestu odpowiedzialny jest związek o nazwie sylimaryna, znajdujący się w owocni. Przeciwutleniacz, o którym mowa, pomaga pozbyć się wolnych rodników z organizmu, przyczyniających się nie tylko do przyspieszania postępowania procesu starzenia, ale również do powstawania zmian nowotworowych w organizmie. Ponadto, sylimaryna działa odtruwająco i umożliwia wątrobie regenerację, a także chroni ją przed toksycznym wpływem alkoholu. Co ciekawe, wspomniana substancja, reguluje również poziom glukozy we krwi, dlatego pomaga osobom chorującym na cukrzycę. Warto wspomnieć również o tym, że sylimaryna oczyszcza z toksyn i tym samym chroni wątrobę, a także usuwa z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu w pewnym stopniu zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych.   

Ostropest plamisty mielony – zastosowanie
Ostropest plamisty mielony to środek pozwalający cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem, ponieważ chroni wątrobę i usprawnia jej pracę, a do tego oczyszcza organizm z toksyn i wolnych rodników, co z kolei sprawia, że zapobiega on chorobom nowotworowym i spowalnia proces starzenia. Po tę roślinę o niezwykłych właściwościach sięgają przede wszystkim panie, którym zależy nie tylko na zdrowiu, ale również na urodzie i dobrym samopoczuciu, będącym niejako wypadkową dwóch wcześniej wymienionych wartości.
Ostropest plamisty mielony przyjmuje się w stosunkowo niewielkich dawkach – należy spożywać 2-3 łyżeczki dziennie tego proszku. Najlepiej dodawać go do potraw, co jest o tyle łatwe, że substancja, o której mowa, właściwie jest pozbawiona smaku, jednak jej właściwości okazują się być wyjątkowo wyraziste. Ostropest można spożywać również w postaci naparu, wypijając płyn i zjadając łyżeczką to, co pozostaje na dnie.    

Ostropest plamisty – przeciwwskazania
Warto jednak zdawać sobie sprawę, że spożywanie ostropestu plamistego mielonego nie zawsze jest wskazane i bezpieczne. Roślina sama w sobie nie jest toksyczna ani nawet szkodliwa, jednak istnieją przeciwwskazania do jej spożywania, a wśród nich należy wymienić choćby karmienie piersią czy niedrożność przewodów żółciowych.

Autor zewnętrzny

fot. zielonaesensja.pl




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat