W większości polskich domów domowe posiłki powstają codziennie, a w kuchni często toczy się życie całej rodziny. To dlatego jej odpowiednia aranżacja jest tak ważna. Ogromną rolę obok odpowiedniego rozmieszczenia wszystkich elementów odgrywa światło. Dowiedz się, o czym pamiętać przy jego planowaniu i doborze.
Nowoczesna kuchnia, w której pulsuje serce domu, musi być dobrze oświetlona, ponieważ wpływa to na zachowanie zasad ergonomii. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje oświetlenia:
W dobrze urządzonym pomieszczeniu nie powinno zabraknąć żadnego z nich. Warto pamiętać, że przy pracy w kuchni światło nie powinno generować cieni, ale nie może też razić oczy. To szczególnie ważne podczas gotowania, kiedy to nietrudno o groźne wypadki.
W każdym pomieszczeniu warto zastosować oświetlenie ogólne, które zapewnia równomierną dystrybucję światła w całym pomieszczeniu. Najczęściej wybieranym sposobem na jego zastosowanie jest umieszczenie w centralnej części sufitu żyrandola lub plafonu. Tym sposobem lampa może być funkcjonalna, a jednocześnie dekoracyjna. Rolę oświetlenia centralnego może jednak odgrywać również kilka punktów – np. mniejszych lamp lub halogenów ukrytych w suficie podwieszanym. Coraz częściej stosuje się tez listwy LED o dużej mocy, które prezentują się bardzo nowocześnie, a jednocześnie dostarczają równomierne, rozproszone światło. Zastosowanie kilku punktów będzie miało sens szczególnie w większych pomieszczeniach.
To prawdopodobnie najważniejszy typ oświetlenia w kuchni. Jego zadaniem jest sprawienie, że praca w strefach roboczych będzie wygodna i bezpieczna. Osoba stojąca przy blacie lub kuchence najczęściej ma centralne źródło światła nad sobą i za plecami – dlatego rzuca cień. Z tego powodu konieczne jest zastosowanie dodatkowych punktów świetlnych w tych strefach. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest popularne oświetlenie podszafkowe umieszczane pod rzędem górnych szafek. Odpowiednio dobrane pod względem mocy i sposobu działania idealnie doświetli zarówno blat, jak i strefę, w której znajdują się zlewozmywak lub kuchenka. Obecnie najczęściej stosuje się oświetlenie podszafkowe w formie równomiernie rozmieszczonych punktów (np. halogenów), listw lub taśm LED.
Do oświetlenia zadaniowego należy też to montowane nad stołem. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się wisząca lampa z kloszem. W mniejszych pomieszczeniach mogą też sprawdzić się kinkiety.
Jeśli kuchnia ma być miejscem przyjaznym pod każdym względem, nie warto zapominać o oświetleniu dekoracyjnym. Znakomicie podkreśli ono walory aranżacji i zadba o odpowiedni klimat w pomieszczeniu. Praktyczne oświetlenie podszafkowe nierzadko pełni funkcję dekoracyjną, jednak często warto zastosować też dodatkowe punkty. Jeśli w kuchni znajdują się przeszklone szafki, warto zamontować w nich listwy LED lub pojedyncze żarówki. Świetnie będą wyglądały też podświetlone odkryte półki. W nowoczesnych aranżacjach dobrym wyborem jest podświetlenie wnęk za pomocą taśm LED.
Fot. Materiały zewnętrzne